Blom   “Samuel de Hoog had honderdveertig kilometer lang gezwegen, toen zijn vader de Aston Martin v8 de lange oprijlaan van Huyvestaete in stuurde. Deze auto baarde hier geen opzien, wat Samuel heimelijk plezier deed. De jongens die langs de laan liepen, verspreid over het terrein dwaalden of tegen bomen leunden, wierpen wel keurende blikken, maar de hoeveelheid tijd de ze aan deze nieuwe passant besteedden gaf exact aan hoe ze hem zouden behandelen wanneer hij aan de genade van zijn nieuwe vrienden zou zijn overgeleverd. Onverschillig.”

Dit is het pakkende begin van de debuutroman Een kleine moeite van Hugo Blom (De Geus, gebonden 222 blz. € 19,95.) Blom is sinds 2007 hoofdredacteur van de VPRO Gids. Hij schreef reportages en maakte interviews. Zijn stijl is helder en sleept je direct mee in een merkwaardige familiegeschiedenis. Misschien wel autobiografisch of helemaal aan zijn fantasie ontsproten?

Samuel is in een zichzelf gekeerde jongen van twaalf jaar die door zijn vader wordt ondergebracht in een duur internaat. Zijn onaanraakbaarheid sluit hem af van de andere jongens en meisjes. Hij handhaaft zich zonder veel moeite en maakt slechts enkele vrienden. Bovendien is hij zeer intelligent en slaagt glansrijk voor zijn eindexamen.

Na zijn opleiding heeft hij aan één ingeving genoeg om in de jaren tachtig een succesvol IT-bedrijf te op te zetten. In zijn persoonlijk leven heeft hij weinig geluk. Zijn moeder heeft hij nooit gekend en zijn vader, “Beer” de Hoog, die ook een geslaagd ondernemer is, verdwijnt spoorloos op de dag dat hij Samuel in het internaat achterlaat. Zijn mysterieuze verdwijning wordt nooit opgelost.

Samuel ontmoet in Oost/Berlijn tijdens een werkweek met leerlingen van het internaat een Duits meisje met wie het klikt. Hij geeft haar spontaan zijn T-shirt met een afbeelding van The Cure. Vele jaren later leidt dit gebaar uiteindelijk tot de grote ommekeer in zijn leven.

“Susanne Albrecht had hem geschreven, één keer. De brief kwam drie weken nadat ze waren teruggekeerd. Een dikke envelop, zijn naam en adres met zwarte letters erop gekalkt, en een bonte verzameling postzegels hadden ervoor gezorgd dat hij daadwerkelijk bij Samuel was beland. De brief bestond uit vier velletjes. Grote delen waren met dikke zwarte viltstift onleesbaar gemaakt.(…)’Het Volk’ had zijn werk grondig gedaan. Maar, wat stond er nou? Wat had er gestaan?”

Het bedrijf van de Hoog senior wordt voortgezet door een trouwe manager. Samuel heeft er weinig binding mee, maar profiteert wel van de revenuen. Hij reist de hele wereld over, verblijft in vijf sterren hotels, maar hij mist iets in zijn leven. Iets ongrijpbaars. Zijn moeder is kort na zijn geboorte overleden en zijn vader heeft hem in de steek gelaten. Hij heeft deze drama’s uit zijn leven gebannen. Maar toch…

Wanneer hij een belangrijke lezing in Parijs zal gaan houden, ontmoet Samuel een aantrekkelijke serveerster. Zij is het breekpunt in zijn eenzijdige bestaan. Gebeurtenissen en beslissingen uit zijn verleden komen onafwendbaar op hem af. Hij probeert zich te verzetten. Zijn Franse liefde wijst hem de weg.

“Hij had haar verrast. Ze had gedacht een aantrekkelijke toerist op te pikken, een nacht in een goed hotel door te brengen in plaats van in haar lekkende appartement met een door de muur heen snurkende buurman en overal draaiende wasmachines. Nu zat deze man in haar hoofd, in haar bloed en vooral in haar buik. Zo lief. Zo zacht.”

Een kind dat opgroeit zonder moeder, een zoon die groot wordt zonder vader, een man die ontdekt dat liefde niet over macht gaat. Een kleine moeite, is meer dan de moeite waard. Een mooi boek. Lezen!

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur