Susan Onder veel belangstelling van familie, vrienden en genodigden presenteerde Brendie Lugtmeijer vorige week zaterdagmiddag haar debuutroman Tombola bij Nauta Boek. Al eerder mochten wij haar manuscript lezen en waren positief. Dit verhaal verdient meer lezers. Godijn Publishing heeft het uitgeven in een keurige paperback van 160 blz. voor € 14,95. En nu maar hopen dat dit debuut landelijke aandacht mag krijgen en opvalt in de boekenberg die de komende weken verschijnt.

Mijn dagen werden overheerst door (hard-)lopen en lezen. Het laatste is logisch want er moet weer een column worden geschreven en het betreffende boek hield mij heel erg bezig. Lopen ging over mijn 10 kilometer bij de TESO-halve marathon. Onvoldoende getraind, maar dit bijzondere evenement wilde ik absoluut niet missen. Te weinig voorbereiding leverde een hamstringblessure op, maar ik ging toch nog fris over de eindstreep.

Onderweg realiseerde ik me dat ik ooit een grote collectie boeken over hardlopen had verzameld en onlangs in een opwelling heb weggedaan. Gortdroge trainingsboeken, maar ook literatuur, gedichten en verhalen van lopers die hun mystieke ervaringen bloemrijk beschrijven. Blote voetenrenners, superlangeafstandlopers, sterke verhalenvertellers: “ Ach, ik train bijna nooit en ben gister heel laat naar bed gegaan.” Hiermee de tegenstander op het verkeerde been zetten en daarna gewoon winnen.                                                        

                                                               *

De nieuwe roman Het effect van Susan (Meulenhoff, gebonden 348 blz. € 21,99) van de succesvolle Deense schrijver Pieter Høeg heeft een bijzonder geslaagd omslag. Een fraaie lay-out met fraaie belettering en een foto van één oog dat je onontkoombaar en indringend aanstaart. Høeg brak in 1994 wereldwijd door met de literaire thriller Smilla’s gevoel voor sneeuw. Destijds gelezen, maar toen ik het opensloeg en een stukje las, begon ik te twijfelen. In mijn herinnering leefde een heel ander beeld…

Na zo’n grote internationale bestseller is het ongelooflijk moeilijk om dit te evenaren. De recensenten zijn meestal extra kritisch. Volgens een aantal van hen is Høeg met dit boek weer helemaal terug aan de top. Met hooggespannen verwachtingen ben ik begonnen en die zijn helemaal uitgekomen. Dit is een literaire thriller van niveau. Spannend, aangrijpend en realistisch. Het wordt de lezer niet gemakkelijk gemaakt en roept veel vragen op.

De hoofdpersoon en verteller Susan heeft een wonderlijke gave. Ze kan mensen zo op hun gemak stellen, dat zij haar alles, maar dan ook alles toevertrouwen. Mensen die door haar worden ondervraagt, vertellen altijd de waarheid. Tijdens een vakantie in India brengt deze gave haar en haar gezin in grote problemen. Om te voorkomen dat ze in de gevangenis belandt, reist een Deense topambtenaar naar India om ervoor te zorgen dat ze het land zo snel mogelijk kunnen verlaten.

Maar voor wat, hoort wat. Susan moet terug in Denemarken de leden van de zogenaamde Toekomstcommissie opsporen en het laatste verslag van hun bijeenkomst zien te bemachtigen. In deze commissie zitten mannen en vrouwen uit diverse disciplines, die middels discussies tot verrassende toekomstvoorspellingen komen over politieke ontwikkelingen, oorlogen, natuurrampen enz. Zeer gevoelige informatie, die ten goed of ten kwade kan worden gebruikt. Het is geen natte vingerwerk. Hun bevindingen worden terecht serieus genomen.

Binnen de kortste tijd belanden Susan en haar man, een befaamd componist en hun hoogbegaafde tienertweeling in een onoverzichtelijk machtsspel. Al hun pogingen om de wetenschappers, politici en zakenmannen een stap voor te blijven mislukken. Ze worden steeds dieper een schimmige wereld ingetrokken.

“Op de cover staan vier mensen. Een man zit achter een concertvleugel waar twee kinderen met een viool tegenaan staan geleund. Een vrouw die door wrede mensen is overgehaald om zich te hullen in een academische toga en een doctorssteek, staat achter de man met een hand op zijn schouder. (…) U bent beschuldigd van poging tot moord, met uw blote handen. Op een man die te oordelen naar het politierapport één meter negentig lang en atletisch als een Griekse held is. Hoe zit dat?”

Tot slot. Mijn collega´s kozen in DWDD Dit is mijn hof van Chris de Stoop tot Het Boek van de Maand. Dit is niet eerste keer dat we het met elkaar eens zijn. Zie Daan leest van 18 september. Al mijn vorige columns staan op www.nautaboek.nl 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur