In NRC-Handelsblad van zaterdag 19 februari staat boven een interview met Herman Koch over zijn bestseller “Zomerhuis met zwembad” zijn stelling:

“Wat een groot publiek aanspreekt, is niet per se mindere literatuur”.  Je hoort het hem zeggen. Daar gaan we weer! Wat is literatuur en wie bepaalt dat?
Dan maar even googelen en je wordt overspoelt met definities en opvattingen, waarvan de simpelste luidt: “ Verhalen en gedichten, die als kunst zijn bedoeld“.
Koch zegt o.a. “Critici maken wel eens de fout te denken dat wat een massapubliek aanspreekt mindere literatuur is. Dat komt omdat eendimensionale boeken
als die van Dan Brown en John Grisham zo populair zijn.”

Een goed - geschreven - boek ontroert, amuseert, geeft stof tot denken en kan zelfs je leven veranderen. Je kunt geprikkeld worden door fraai taalgebruik, geïrriteerd door akelige opvattingen, maar ook meeleven met karakters die zo sterk zijn neergezet, dat je ze nooit meer vergeet. Pak een oud, favoriet boek uit de kast, dat je jaren terug hebt gelezen, lees een paar bladzijden en het verhaal komt weer tot leven. De magische kracht van waarachtige vertellers is van alle tijden.

Russische klassiekers zijn omvangrijke werken. In onze tijd zijn er schrijvers die ook hun hand niet omdraaien voor een dikke pil van 600 pagina’s zoals Charles Lewinski  met “Het lot van de familie Meijer”. Veel gehoorde opmerking over dit boek: “Wat jammer dat ik het uit heb. Hoe zou het verder zijn gegaan met die mensen…”. Maar je kunt ook gegrepen worden door een boekje van nauwelijks 90 bladzijden. Korte hoofdstukjes die een heel mensenleven beslaan.
“De filmvertelster” door Hernán Rivera Letelier (Signatuur, gebonden uitgave € 10,- ) is de indringende vertelling over de bewoners van een mijnwerkersdorpje in de droogste woestijn van Chili. Het speelt in de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Het enige vermaak is de bioscoop, maar niet iedereen kan een kaartje kopen. Maria vertelt een film beeldend na en wordt daardoor de attractie van het dorp, totdat zij als filmvertelster bij iemand thuiskomt. Dat bezoek wordt een noodlottig keerpunt in het bestaan van haar familie en zelfs van het hele dorp. Een juweeltje. Lezen!

Onvergetelijk vind ik ook “De klokken” door Richard Harvell (Prometheus, paperback € 25,- ). De vertegenwoordiger van deze uitgeverij ken ik al tientallen jaren en wij praten veel over onze leeservaringen en favoriete boeken. Op mijn vraag of hij de nieuwe Ecco al had gelezen, antwoordde met enige schroom ontkenend – want het is nota bene door zijn bedrijf uitgegeven – maar legde triomfantelijk “De klokken” op tafel. Volgens hem een meesterwerk in het genre van “Het parfum” van Patrich Süsskind, over een moordenaar zonder geur, de ultieme roman over de neus.

Zijn enthousiasme overtuigde mij en ik heb dit werkelijke schitterende boek in vrijwel één ruk uitgelezen. Het is de ultieme roman over het gehoor. Mozes Froben wordt geboren in de Zwitserse Alpen, waar zijn dove moeder de klokkenluidster is van de mooiste en luidste klokken van het land. Door deze muziek heeft Mozes een perfect gehoor ontwikkeld. Zijn wrede vader is bang voor hem en gooit Mozes het dorp uit. Van nu af aan zullen alleen zijn oren hem tot gids zijn. Hij wordt van een wisse dood gered door twee monniken, die hem meenemen naar de machtige abdij van Sankt Gallen en dan…..

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur