WolkDe een leest in bed, de ander hangt met een boek op de bank of nestelt zich in een gemakkelijke stoel bij de open haard. Weer een ander zit aan tafel met het boek opengeslagen voor zich en ondersteunt zijn hoofd met beide handen. Op het strand zie je mensen met een boek de vreemdste posities innemen, want zonnen en lezen is een favoriete combinatie. Zelfs een café kan een uitgelezen plek zijn om je terug te trekken met een boek. De ultieme leesplek is het toilet!

Mijn vader heeft op die plaats boeken, kranten en tijdschriften verslonden. Zijn leessessie werd vooraf gegaan met een persoonlijk ritueel. Als hij slechts even naar binnen ging voor een kleine of een grote boodschap volstond hij met de opmerking, dat hij zo klaar was. Stond hij echter met leesvoer in de hand dan ging hij “dirken”. Nou, die je zag voorlopig niet terug. Dat hij er ook nog een sjekkie rookte, laat ik liever onvermeld…Deze gewoontes heb ik niet van hem overgenomen. De term “dirken” komt nog wel eens ter sprake als onze jongste kleindochter zich met boek of tablet installeert in de badkamer.

Elke avond lees ik voor het slapengaan altijd een kwartiertje. Het gevaar is dat mijn aandacht verslapt en de inhoud nauwelijks blijft hangen. Overdag op de bank is voor mij ideaal en kan ik me goed concentreren. Een thriller beleef ik anders dan de pas verschenen autobiografie Onderweg van Oliver Sacks(De Bezige Bij, gebonden 429 blz. € 29,90). In februari verscheen de Engelse editie. Sacks kondigde toen in een open brief aan dat hij nog maar kort had te leven. Hij overleed op 30 augustus. Dergelijke boeken lees ik zelden meteen achter elkaar uit, maar laat de inhoud bezinken en lees er tussen door ook iets anders.

Zoals een heerlijke, spannende en verrassende roman over adoptie, liefde en letterlijk vliegen. De vormgeving is afwijkend, maakt nieuwsgierig en wekt de indruk dat het een jeugdboek is. Voor mij een extra reden om te beginnen in Het kleine meisje dat een wolk had ingeslikt van de succesvolle, Franse auteur Romain Puértolas (De Boekerij, luxe paperback, 267 blz. € 17,50). Al lezend wordt je heen en weer getrokken tussen ontroering en uitbundig lachen. Het verhaal is filmisch en overtuigend.

De centrale persoon is Providence Dupois die in een ziekenhuis in Marrakesh de kleine, ongeneeslijk zieke Zahera ontmoet. Tussen hen groeit een onbreekbare band. Na vertrek belooft Providence dat zij ooit terug komt. Op de dag dat zij naar Marokko zal vliegen, legt een vulkaanuitbarsting op IJsland al het vliegverkeer plat. Ze gaat op zoek naar alternatief vervoer. Tevergeefs.

Ze ontmoet een zonderling, die haar verwijst naar een plek in Parijs waar ze kan leren vliegen, niet met een vliegtuig, maar met haar armen. Slaagt zij erin om op de kracht van haar liefde voor de kleine Zahera 1500 kilometer te vliegen? Is zij nog op tijd bij haar? Wil ik dat eigenlijk wel lezen? Geen moment spijt van gehad. Het is zo spannend als een thriller en het heeft een verrassende en geloofwaardige ontknoping. Een verhaal dat te denken geeft en mij lang zal bijblijven.

Wolken drijven als reusachtige enveloppen, als brieven die de seizoenen aan elkaar sturen, had de Albanese dichter Ismail Kadare ooit gezegd (…) Ze was nog maar net op weg, maar ze zag voor zich hoe ze na een poosje vliegen doodop als een blok naar beneden zou vallen.”

                                                                   *

D ’aanrader van de week: 1000 jaar Oost door Martin Vlaming

 

 

 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur