rus Het jubileumfeestje van Nauta Boek afgelopen zaterdag was een ongelooflijk succes . Honderden felicitaties, tientallen bloemstukken, muzikale optredens en verrassende cadeaus, waaronder één met een bijzondere, persoonlijke geschiedenis, die ik u in het kader van nostalgie en overpeinzingen niet mag onthouden.

De stichter van onze boekhandelaarsdynastie, mijn grootvader Daan Schreuder heb ik helaas nooit gekend. Hij overleed op vijfenvijftigjarige leeftijd. Nog geen jaar later werd ik geboren en vernoemd. Zaterdag kwam hij onverwachts heel dichtbij. Mijn vroegere buurvrouw Nel Rommets, net als ik een geboren Nieuwedieper en een aantal jaren ouder, heeft een onvergetelijke herinnering aan mijn grootvader en zijn boekwinkel. Voor haar vierde verjaardag in 1941 mocht zij een boek uitzoeken. Haar vader raakte al snel in gesprek met "meneer" Schreuder over de politieke situatie, maar Nel had slechts oog voor een boek dat met een aantal prentenboeken op de toonbank was uitgestald. Dat was namelijk een echt boek! Gebonden in een fraaie, gele linnen omslag met een vrolijke illustratie Boem en zijn broertjes door de Zwitserse schrijfster Josephine Siebe, vooral bekend geworden door de serie over Harlekijntje. Nel heeft haar hele leven dit boek gekoesterd en mij ooit eens toegefluisterd dat ik het van haar zou krijgen. Een mooiere gelegenheid dan het jubileum is nauwelijks denkbaar. Bedankt.

Door de drukte van de afgelopen dagen was er weinig gelegenheid om te lezen, maar De oude koning in zijn rijk van Arno Geiger heb ik toch kunnen afsluiten. Mijn hoge verwachtingen zijn uitgekomen. Dit boek hoort thuis in de categorie ontroerend en onvergetelijk. Nergens gemakkelijk of sentimenteel. De vader van de auteur verliest langzaam de greep op zijn geheugen en hun verhouding verandert hierdoor sterk. Het thema sluit prachtig aan bij bijvoorbeeld Hersenschimmen van Bernlef.

In de stapel leesexemplaren waarmee de uitgevers ons proberen te verleiden om juist aan hun titels extra aandacht te besteden, zat dit keer een boek dat er om meerdere reden direct uitsprong. Een dikke pil, gebonden van bijna 700 pagina's. Het betreft de roman van een Russische schrijver Boris Zjitkov, getiteld Victor Vavitsj (Uitgeverij Atlas € 49,95). Het verhaal speelt zich af in Odessa aan de Zwarte Zee in 1905, het jaar van de revolutie.

De auteur werd in zijn land vooral beroemd door zijn kinderboeken. Dit meesterwerk schreef hij vele jaren later. Het werd postuum in 1941 uitgegeven, maar in opdracht van de machthebbers onmiddellijk vernietigd, want de held was niet positief genoeg! Gelukkig bleven er enkele exemplaren gespaard en in 1999 in Rusland heruitgegeven. Inmiddels is het een succes in veel landen.

Het boek is opgebouwd uit 150 kleine en enkele grote hoofdstukken. De revolutionaire geschiedenis is verpakt in de levens van verschillende families. Je moet even doorbijten om alle personen en hun (bij-)namen uit elkaar te houden. De stijl is groots en meeslepend. Alleen al de opening is van een dichterlijke schoonheid:

" Een zonnige dag was over de stad uitgestroomd, Rond het middaguur lagen de straten op apegapen. Op de binnenplaats van de familie Vavitsj beweegt de wind het stro en laat het daarna stilvallen: geen puf meer. Het jonge hondje, de snuit tussen zijn poten, kreunt landerig. Een beweging met zijn poot en het stof dwarrelt op..."

 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur