waar-gebeurdMaandagochtend tien over half twaalf. De zuidwesterstorm giert om het huis, keiharde regen geselt de ruiten, slaat onder de deuren door, ineens rammelen de pannen op het dak, alsof er een trein overheen dendert. Dan een paar keiharde klappen en voor onze ogen spatten de neerstortende dakpannen op het terras uit elkaar. We staan verstijfd te kijken. Wat staat ons nog meer te wachten? Lezen? Vergeet het maar.

Zondagochtend nog niets aan de hand. Bij de geur van versgebakken broodjes nemen wij de weekendkranten door. Altijd op zoek naar verrassende recensies en artikelen over boeken die ik – nog – niet ken. Want de stapel nieuwe titels is ook dit najaar weer gigantisch en je kunt nu eenmaal niet alles volgen. Maar als mijn belangstelling is gewekt, moet ik naar de computer en controleren of wij het betreffende boek op voorraad hebben. Dat kunt u sinds enige tijd ook. Ga naar onze website, bezoek de webshop en u ziet direct of het boek voorradig is.

Veel leesplezier beleefde ik aan de verhalenbundel AUTO biografie, een kofferbak vol levensverhalen van Eric Corton, radio en tv-man. Zijn liefde voor grote Amerikaanse auto's staat centraal, maar daarover gaat het niet alleen.
Hij maakt je deelgenoot van zijn avonturen als chauffeur en gitarist van diverse bandjes en vakantietochten met vrouw en kinderen. Die ritten verlopen lang niet altijd vlekkeloos, want er mankeert regelmatig wat aan zijn favoriete vervoermiddel van dat moment. Meestal loopt het goed af en is de sleepdienst van de ANWB de reddende engel. Corton is geen sleutelaar, maar wel slagvaardig:

"Ik opende de klep en door de zuurstof die er bij kwam, sloeg de vlam in de pan. Ik rende naar de shop van het tankstation en pakte een brandblusser die daar voor de verkoop stond. "Ik reken hem zo af!" riep ik en rende naar de auto, waar nog steeds de vlammen uit sloegen. Ik trok de pin eruit, richtte de blusser op het vuur en kneep in de handel. Het bleek een poederblusser te zijn en een enorme wolk witte rotzooi doofde het vuur onder mijn voorklep in luttele seconden...."

Het is een actie die niet zou hebben misstaan in Waar gebeurd ( 96 blz. geïllustreerd met zwart/wit foto's € 12,50) de laatste verhaaltjesbundel van Jan van Tunen. Afgelopen zaterdagmiddag presenteerde hij vol trots in onze boekwinkel deze verzameling merendeels Tesselse anekdotes, waarvan een aantal eerder in Texelse Courant werden gepubliceerd. De inmiddels drieëntachtigjarige (!) van Tunen heeft het boekje in eigen beheer uitgegeven. Na het succes van zijn eerste boek Met de K.I. een rondje over Texel nu ruim elf jaar geleden, moest er absoluut een tweede verhaaltjesbundel komen. Het is geen hoogstaande literatuur maar het heeft zeker cultuurhistorische waarde. Er rijst een beeld op van het dagelijks leven op ons eiland met zijn specifieke eigenaardigheden. Een leuk cadeautje in deze donkere dagen:

"Zoon Dros uit Oosterend zou een avondje gaan stappen in Den Burg. Hij stapte op zijn fiets en met een stevige oostenwind in de rug kwam hij fluitend bij zijn vrienden aan. Na een gezellige avond werd in de kleine uurtjes de terugreis aanvaard. Het was inmiddels echter nog harder gaan waaien en de vrolijke stapper zag op tegen de lange rit langs de Oosterenderweg. Gelukkig bood een andere stapper hem een lift aan. De fiets bleef achter. De volgende dag toog vader Dros naar Den Burg om de fiets op te halen. Het begon al donker te worden en Dros reed kennelijk nogal fors en gehaast, want toen hij in Oosterend aankwam bleek de fiets van het karretje te zijn gevallen. Dus nogmaals naar Den Burg. De fiets bleek in de berm bij de Ruiterplaats te liggen. Er liepen nogal wat mensen omheen, die dachten dat er een ongeluk was gebeurd en die in het donker op zoek waren naar het slachtoffer: "Zoek maar niet veerder, ze hewwe het slachtoffer guster al bee me tuusbracht".

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur