boogers            

Twee totaal verschillende boeken met elkaar vergelijken is het bekende appels- en perenverhaal. Moet je niet doen, maar het gebeurt toch. Het ene boek is geschreven door een jonge Nederlander en het andere is het onverwacht opgedoken manuscript van een bejaarde, wereldberoemde Amerikaanse schrijfster. Haar boek verscheen wereldwijd op 14 juli en kreeg meteen in alle media de afgelopen dagen ongelooflijk veel aandacht.

Natuurlijk ga ik deze boeken niet echt met elkaar vergelijken, want daar is geen beginnen aan. Alex Boogers (1970) schreef een vuistdikke (auto-)biografische roman over Aaron Bachman, die als elfjarig jongentje op een avond een man roerloos in de deuropening ziet liggen. Zijn vader staat met gebalde vuisten in de gang. Hij stuurt zijn zoon al schreeuwend naar de huiskamer, belt de politie en wordt ingerekend.

Aaron blijft achter met zijn moeder. In de navolgende jaren probeert hij zich aan zijn min of meer asociale milieu te ontworstelen, letterlijk. Hij is intelligent, maar zit vol woede die hij niet kan uiten en schrijft stiekem vellen vol met zijn gedachtenspinsels. Niemand krijgt die teksten onder ogen. Zijn moeder verwenst hem voortdurend: “Was jij maar nooit geboren!”

Zijn vader prentte hem in dat hij moest vechten om te overleven en alle vernederingen het hoofd te bieden. Aaron vindt een baantje in een dierenasiel en ontfermt zich met succes over een levensgevaarlijke hond, die hij Otis noemt naar de beroemde Amerikaanse soulzanger. Op school komt hij door een bijzondere muziekleraar in contact met literatuur. Die begrijpt wat deze in zichzelf gekeerde jongen beweegt, maar dringt slechts moeizaam tot hem door.

Arturo, een oud-marinier en trainer op een sportschool maakt van Aaron een gevreesd kickbokser, die wereldwijd succes boekt en via deze weg uiteindelijk ontdekt wat voor hem het hoofddoel in zijn leven is. Alleen met de goden (Podium, 517 blz. € 19,95) is een rauwe roman over verstoorde familierelaties, liefde en verlating, vechten om te overleven en schrijven om te groeien. Een meeslepend verhaal over de zoektocht naar een vader.

                                                                 *

Harper Lee (1926) werd wereldberoemd met haar roman over rassendiscriminatie in Amerika, To Kill a Mockingbird (Spaar de spotvogel), verschenen in 1960 en verfilmd in 1962. Boek en film werden overladen met prijzen. Daarna heeft zij nooit meer een boek gepubliceerd, maar er bleek toch nog manuscript in de kluis van haar uitgever te liggen. “Toevallig” gevonden door een advocaat. Inmiddels zijn er van Go Set a Watchman miljoenen exemplaren verkocht.

De Nederlandse vertaling Ga heen en zet een wachter verscheen bij De Bezige Bij, telt 268 blz. en kost € 19,90. In deze roman figureren dezelfde personages als in Spaar de spotvogel. Het verhaal speelt zich twintig jaar later af. Vanuit het perspectief van de 26-jarige Jean Louise Finch kijken wij naar een wereld vol van spanningen rond de burgerrechten en politieke strijd in het zuiden van Amerika in de vijftiger jaren.

Als zij haar vader gaat bezoeken in Maycomb, Alabama ervaart zij een bitterzoete thuiskomst wanneer zij de overrompelende waarheid over haar familie ontdekt. Verleden en heden komen op gespannen voet te staan. Vrijwel niets is meer wat het leek. Waarom heeft ze zich in haar vader vergist?

“Blind ja, dat ben ik. Ik heb nooit mijn ogen opengedaan. Ik heb nooit geprobeerd in het hart van de mensen te kijken. Ik keek alleen in hun gezicht. Stekeblind…Stone blind…Dominee Stone.” 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur