heel-leven

Welke boeken neem je mee op vakantie? E-reader of een koffer vol? In deze tijd publiceren kranten en tijdschriften lijstjes met boeken die hun medewerkers juist in hun vakantie willen lezen. Bestsellers, maar ook heel vaak die boeken waaraan men nog nooit is toegekomen. Klassiekers en titels die je toch echt moet hebben gelezen. Ik vind die lijstjes nogal bedacht en vraag me af of die goede leesvoornemens ook echt worden uitgevoerd.

Een kleine roman over het eenvoudige bestaan van een zonderlinge man in een onbekend dal in de Alpen hield mij de afgelopen dagen in een onverbiddelijke greep. Een verhaal dat je niet loslaat. Hoe kan dat toch? De Oostenrijker Robert Seethaler (Wenen 1966) werd met dit boek door de Duitse boekhandel verkozen tot auteur van het jaar en staat onafgebroken in de bestsellerlijsten. Een hype? Absoluut niet. Een heel leven (De Bezige Bij, gebonden 156 blz. € 17,90) is een literair hoogstandje, dat alles in zich heeft om een klassieker te worden.

Een mooi boek, dat is het. Andreas Egger komt als jong kind na het overlijden van zijn moeder over de bergen naar een afgelegen dal waar hij een nieuw thuis vindt bij een hardvochtige en hardhandige oom. Als jongvolwassene trotseert hij hem en staat er alleen voor. Hij pacht een oude hooischuur en verhuurt zichzelf aan de boeren in de omgeving, doet onverstoord de zwaarste klussen en vindt ook nog de liefde van zijn leven. De thema’s van een traditionele streekroman zal menigeen verzuchten…

“Om hen heen staken de bergtoppen de heldere hemel in. Marie vond dat ze eruitzagen alsof ze van porselein waren, en hoewel Egger zijn leven lang nog geen porselein had gezien, gaf hij haar gelijk. Dan moet je wel voorzichtig lopen, vond hij, want één verkeerde stap en het hele landschap kreeg een barst of brak meteen in ontelbare splinters stuk.”

Egger is mank, maar dat belet hem niet in zijn werk. Hij meldt zich aan bij de brengers van de vooruitgang, die het dorp kwam binnen vallen in de vorm van een verduisterende “gelige wolk, waaruit zich onmiddellijk daarna de uit tweehonderdzestig arbeiders, twaalf machinisten, vier ingenieurs, zeven Italiaanse kokkinnen plus een kleiner aantal niet nader aan te duiden hulpkrachten bestaande bouwploeg van de firma Bitterman & Zonen losmaakte.”

De eerste kabelbaan wordt gebouwd. Dit is het begin van een niet stuiten ontwikkeling. Skipistes en massatoerisme. Egger kent geen hoogtevrees helpt mee met de aanleg van de stalen constructies die nodig zijn voor de kabelbaan. Het eeuwig stille dal wordt verstoord door het geluid van dieselmotoren en explosies. Met het ontsteken van elektrisch licht is de moderne tijd begonnen.

Eggers’ leven verandert nog meer als hij door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog het dal voor heel lang moet verlaten. De kracht van het verhaal schuilt in de afwisselend poëtische en realistische schrijftrant van Robert Seethaler. Zijn personages zijn levensecht, overtuigend en daar heeft hij slechts 156 bladzijden voor nodig. Elk woord, elke zin is weloverwogen, doeltreffend en vanzelfsprekend, alsof het moeiteloos is opgeschreven.

“Het was ook in die, de tijd dat de sneeuw eenmaal gesmolten was en de aarde dampte in de vroege ochtend en de dieren uit hun holen en gaten kwamen kruipen, dat Andreas Egger de Koude Vrouw ontmoette. Urenlang had hij slapeloos op zijn matras liggen woelen: later lag hij rustig op zijn rug met zijn armen over elkaar te luisteren naar de geluiden van de nacht.”

 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur