beste-vriend-2Dat is mij nog nooit overkomen. Ontroerd en geëmotioneerd door een boek dat ik niet heb gelezen en zelfs nog niet in mijn handen heb gehad. Afgelopen dinsdagavond besprak Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door In memoriam door Guus Luijters (Nieuw Amsterdam, gebonden € 99,95), een compleet overzicht van alle Joodse, Roma en Sinti kinderen die tussen 1942 en 1945 op transport werden gezet naar de concentratiekampen.

De schrijver vertelde helder en zonder opsmuk over zijn boek, waaraan hij ruim vier jaar heeft gewerkt. In deze uitzending lagen de lach en de traan weer eens dicht bij elkaar. De twaalfjarige David moest met zijn moeder naar Westerbork. Zij nam nog wat werkschorten mee, want dat kon nog wel van pas komen. Hij stak het liefste wat hij bezat bij zich: zijn mondharmonica. Of hij er ooit nog op heeft gespeeld vertelt de geschiedenis niet. Hij stierf in de gaskamers van Auschwitz.   

Kort voor deze uitzending had ik een zeer eigentijds boek, waarin een jongetje van zes jaar een belangrijke rol speelt, afgesloten. Satire, vervreemding, egoïsme, modieus leven en relatie ouder en kind buitelen over elkaar heen en net als in zijn debuut  Alleen maar nette mensenis Robert Vuijsje met zijn nieuwe boek voor mij de chroniqueur van deze tijd. De centrale figuur in Beste vriend(Nijgh & Van Ditmar, paperback € 17,50) is Samuel (Sam) Green, een beroemdheid in de mediawereld. Waaraan hij zijn beroemd heeft te danken wordt nergens duidelijk.

Wel wordt hij gevraagd voor tv-spelletjes, presentaties, openingen, modeshows en alle gelegenheden waar dergelijke types worden verwacht. Hij vermeldt nadrukkelijk welke merkkleding hij hiervoor speciaal aantrekt. Op de "achtergrond"  bouwt zijn persoonlijke coach Rock voortdurend aan het imago van deze Bekende Nederlander, bekend maar waarvan ook alweer...Sam is de zoon van een beroemde, geleerde vader met dezelfde naam. Men maakt het onderscheid door junior en senior.

Inmiddels is Sam de belangrijkste van de twee, maar hun relaties is allang vertroebeld en afstandelijk. Ook in dit verhaal is er een dominante rol voor een donkere Surinaamse vrouw, Venus, de echtgenote van Sam en de moeder van hun zoontje Sammie. Dit huwelijk staat op springen en als moeder en zoon voor een paar maanden in Suriname verblijven, wordt het Sam duidelijk dat het jongentje het belangrijkste is in zijn lege bestaan. Wie is die Beste Vriend aan wie Sam belangrijke, onthullende brieven schrijft. De stijl is toegankelijk, snel, korte zinnetjes, scherpe observaties over de spelers op de Gooise matras, pagina's met veel wit, maar absoluut niet gemakkelijk en achteloos geschreven. Vuijsje bewijst dat hij een eigenzinnige blijver is in de Nederlandse literatuur. 

Een aanrader in totaal andere categorie is de literaire thriller Het aandeel (Anthos, paperback € 15,-) van de Amerikaanse schrijver George Pelecanos. Zijn hoofdfiguur is een militair die in Irak heeft gevochten. Bij terugkeer specialiseert hij zich in het opspeuren van gestolen goederen. Geen superheld maar een levensechte man, die balanceert op de grens van goed en kwaad. Het decor is Washington, de personages zijn geloofwaardig en het verhaal hartstikke spannend. Voor de liefhebber!

  

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur