Tambora   Literaire non-fictie. Kent u die uitdrukking? Het betreft een genre waarin verhalen worden verteld die zijn gebaseerd op ware feiten en die lezen als een roman. De schrijver is creatief en voegt iets persoonlijks aan de werkelijkheid toe. Serieuze en conservatieve wetenschappers en historici hebben hier veel moeite mee, maar literaire non-fictie is wel erg populair. Geert Mak, Frank Westerman, Joris Luyendijk en Judith Koelmeier zijn succesvolle literaire non-fictieauteurs.

Wetenschapsjournalist Philip Dröge debuteert met een zeer bijzonder boek over de grootste natuurramp sinds mensenheugenis, De schaduw van Tambora (Spectrum, gebonden 285 blz. € 19,99). Door Frank Westerman aanbevolen met de slogan “ verborgen geschiedenis met een fijn huivergehalte.” De omslag van het boek is bewust wat ouderwets en springt er tussen al die andere nieuwe boeken bepaald niet uit. Daarom was het – helaas - aan mijn aandacht ontsnapt.

Want op aandringen en extra informatie van de vertegenwoordiger van de uitgeverij ben ik er toch aan begonnen en las het vrijwel in één ruk uit. Weg vooroordeel! De schaduw van Tambora vertelt het ongelooflijke verhaal van een vulkaan, die de loop van de geschiedenis ingrijpend veranderde. Op het eiland Soembawa in voormalig Nederlands-Indië vond in april 1815 de grootste vulkaanuitbarsting uit de geschiedenis van de mensheid plaats.

De bovenste helft van de vulkaan werd met zo’n enorme kracht weggeblazen, dat mensen het 2500 kilometer verderop hoorden. Een gigantische stofwolk van fijne asdeeltjes verspreidde zich in de maanden daarna over de hele wereld en ontregelde het klimaat totaal. Reusachtige hagelstenen in India, in Zwitserland sneeuwde het in de zomer en er vielen stenen en rupsen uit de lucht. Was einde van de wereld aanstaande?

Dröge beschrijft in een pakkende stijl – het verleden beschreven in de tegenwoordige tijd - de vergaande gevolgen van deze uitbarsting. Over mislukte oogsten in grote delen van China, Europa en Amerika. De honger sloeg toe. Op verschillende plaatsen brak massahysterie uit, omdat men dacht dat de zon uitdoofde. Maar de vulkaanuitbarsting had ook positieve gevolgen: de vooruitgang van de wetenschap, de uitvinding van de fiets(!) en een boek dat anders nooit zou zijn geschreven.

“ De berg braakt onafgelaten een enorme wolk volvette grijze rook uit. Tombora is een vulkaan (…) En hij is aan het uitbarsten. Hoe dichter het schip de kust nadert, hoe beter dat niet alleen te zien is maar ook te horen en te ruiken is. De geur van zwavel wordt steeds indringender. Het harde dreunen en kraken van deze vuurberg laat zo nu en dan het hele schip trillen. Ze zijn nog kilometers van de kust verwijderd en toch is het geluid zo hard dat de zeelui aan boord elkaar nauwelijks kunnen verstaan.”

Het is een reisboek en het geeft een prachtig tijdsbeeld, maar het is bovenal een geweldig verhaal.

                                             *

Twee bijzondere uitgaven wil ik graag aanbevelen. Op ’t duin, 100 duingedichten en 100 duingezichten. (Toth, luxe paperback 262 blz. € 19,90). Samengesteld onder redactie van Nicolaas Matsiers. Voor dit smaakvolle boek deden de auteurs een gulle greep uit duingedichten en duingezichten. Het is een inspiratiebron die de lezer tijdens een duinwandeling met andere ogen naar de “Hollandse bergen” doet kijken.

Van strand- en jutkunstenaar Maria Roelofsen verscheen, in eigen beheer uitgegeven een liefdevol verzorgd boekje over haar werk, Hout & plastic uit zee. De paperback (€ 17,50) telt 96 bladzijden met prachtige foto’s van haar objecten, ondergebracht in zes thematische hoofdstukken, aangevuld met een beknopte biografie. Een pareltje!
daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur