Afgelopen periode was er de nodige drukte in het boekenvak. Landelijk het –onopzettelijk?-  gelijktijdig verschijnen van de nieuwe Kluun en Koch. De laatste ga ik zeker lezen. En Kluun? De aanbiedingsbrochures met nieuwe uitgaven komen met stapels tegelijk binnen, al dan niet met potentiële bestsellers en de vertegenwoordigers van de grote, maar ook kleinere uitgeverijen overrompelen ons met hun niet te missen titels. Allemaal aanraders!!! Vermoeiend en boeiend.

Er zijn schrijvers die tegenwoordig een andere weg kiezen. Zij slaan de reguliere uitgevers over en geven hun werk in eigen beheer uit. Het kaf wordt dan niet van het koren gescheiden, maar jouw boek is wel een tastbaar feit. Free Musketeers is een uitgeverij waar je op verschillende manieren terecht kunt om je manuscript te publiceren, waarbij onder bepaalde voorwaarden ook begeleiding en redactie wordt gegeven.

Plaatselijk drukte bij Nauta Boek op zaterdag 5 februari tijdens de feestelijke presentatie van En het werd…Griekenland door Dick Ridder (Free Musketeers paperback € 16,95). Deze bundel hilarische, maar vooral persoonlijke verhalen van een Nederlandse gastheer op Kreta is voor Texelse Griekenland-bezoekers zeer herkenbaar. Dick heeft een vlotte stijl en grossiert in originele woordspelingen. In een Griekse sfeer met hapjes en drankjes was het een genoeglijke middag met een voor mij kleine, aangename verrassing. Onze oudste kleindochter Marie, 11 jaar, bescheiden, een tikkeltje verlegen, maar zeer doelgericht was onopgemerkt aangeschoven aan de “grote mensentafel” en had het boek van Dick opengeslagen. Hoewel ze niet direct tot de doelgroep behoort, werd ze meegenomen door een aanstekelijk verhaal. Nadat ze er aantal had gelezen, stapte zij kordaat op, zei “dat wil ik hebben” en kocht haar eerste volwassen boek. Uiteraard gesigneerd en met opdracht.

Haar lezende opa zit deze week aan de zéér literaire kant van het boekenspectrum. Volledige concentratie en aandacht zijn verreist en het gebruikelijke snel lezen en pagina’s zappen verboden! In alle recensies vijf sterren en eeuwige roem voor De begraafplaats van Praag door Umberto Eco (Prometheus paperback
€ 19,95, gebonden € 29,95). Het is een overrompelende historische roman over het Europa van de 19e eeuw met zijn complotten, aanslagen en samenzweringen.
De hoofdfiguur Simone Simonini is geschriftvervalser en spion. Hij heeft een grote invloed op het verloop van de geschiedenis. De literaire constructie is geniaal. Verhaalvormen, die zelfs grafisch door andere lettertype afwisselend zijn. Zinnen van bijna halve pagina’s worden gevolgd door zeer korte:

“ Maar als het feest was, ging het er op de markt van Porta Palazzo buitengewoon levendig aan toe, de mensen vochten om een plekje en verdrongen zich rond de kraampjes, de dienstmaagden liepen de deur plat bij de slagerijen, kinderen bleven in vervoering staan kijken bij de nogamakers, smulpapen kochten gevogelte, wild en worsten, in de restaurants was geen tafeltje onbezet, en terwijl mijn soutane langs wapperende vrouwenkleren schampte, keek ik, mijn blik op mijn priesterlijk gevouwen handen gericht, vanuit mijn ooghoeken naar al die vrouwenhoofden, met hoedje, kap, voile of hoofddoek, en werd ik duizelig van het af- en aanrijden van diligences en karretjes, van het geschreeuw, het gekrijs, de herrie”.

Ik heb het boek bijna uit….

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur