ThomeseDe vertegenwoordiger van de Bezige Bij overhandigde mij vol trots een gesigneerd exemplaar van de nieuwe roman van Leon de Winter. Ik heb goede herinneringen aan De ruimte van Sokolov en zijn voorlaatste boek VSV. Door een rare hersenkronkel was ik al bevooroordeeld voordat ik nog maar een letter in Geronimo had gelezen en dat komt door de titel. Geronimo is voor mij onlosmakelijk verbonden met die fantastische kinderboeken van Geronimo Stilton. Beroepsdeformatie! Hoe doorbreek ik dat?

Door meteen de eerste bladzijde te lezen. Het boek opent met de weergave van een telefoongesprek, genoteerd als een dialoog in een toneelstuk. Vind ik geen sterke opening. Gestopt, weggelegd en misschien toch nog in de herkansing, want ik heb respect en waardering voor de schrijver Leon de Winter.

Maar er speelde iets anders, waarvan ik me later pas echt bewust werd. Er zat in mijn hoofd nog een boek dat heel veel indruk had gemaakt en daarom was er geen plaats voor iets nieuws. Terug van vakantie lag er op tafel een boek met daarop een briefje. Met grote letters stond er “LEZEN!!!” Ondertekend door mijn collega’s Marrit, Petra en Natasja. Bijzonder, want onze smaken verschillen nogal.

Het betreft De onderwaterzemmer van P.F. Thomése (Atlas Contact, paperback 253 blz. € 19,99). Gekozen in DWDD tot Boek van de Maand en overladen met jubelende recensies. Thomése is een groot schrijver, die zijn taalgebruik in dienst stelt van het verhaal. Hij brak door met Schaduwkind, inmiddels een klassieker in de moderne Nederlandse literatuur.

De onderwaterzwemmer is een spannende en aangrijpende roman over onherstelbaarheid van verlies en de schuld daarover. Over redding, die komt wanneer je die niet verwacht, maar onder water steeds met je mee is gezwommen. De gelaagdheid van het verhaal geeft de lezer de ruimte voor verschillende ervaringen. Het is spannend, beschouwend, onverwacht, prachtig geschreven en heel origineel. Nergens mee te vergelijken.

In het laatste jaar van De Tweede Wereldoorlog steekt de veertienjarige Tin van Heel samen met zijn vader ‘s nachts een rivier over naar bevrijd gebied. Hij komt alleen aan en is zijn vader kwijtgeraakt. Hij wacht, zoekt en tuurt maar zijn vader komt niet meer boven water. Dertig jaar later tijdens een reis door Afrika met zijn vrouw dreigt het noodlot opnieuw. Dan is de tijd gekomen om alles recht te zetten.

“In het ontluikende ochtendlandschap is hij de enige levende ziel. Zittend, neerwaarts biddend, als een visser die er allejezus vroeg bij is. Mistflarden boven het oliezwarte water. En daarboven een bewolkte hemel waar niemand iets te zoeken heeft. Hij ziet het oude veerhuis, merkwaardig onvertrouwd hier vanaf de verkeerde kant; er achter de willekeurige contouren van wat hun eigen gehucht moet zijn, met die paar armzalige dijkhuisjes. Verder terug vermoedt hij – net niet te zien vanuit dit gezichtspunt – het dorp zelf. Zo, vanuit de verte heeft hij het nooit bekeken. Het is een andere plaats geworden.”

Thomése is veelzijdig auteur, die zijn lezers regelmatig op het verkeerde been zet. Hij herhaalt zichzelf nooit en verrast met ieder nieuw boek. De onderwaterzemmer bezinkt, letterlijk en figuurlijk. Lezen.

                                             *

Voor de Libris Literatuurprijs 2015 waren bij de laatste vijf boeken twee schrijfsters genomineerd: Esther Gerritsen en Niña Weijers. Grote kans dat dit keer weer eens een vrouw wint. Mis. Adriaan van Dis is de gelukkige met Ik kom terug. Terecht, deze autobiografische roman over zijn moeder is de kroon op zijn werk.


 
daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur