Vlinders Voor onze vakantie op Kreta had ik voor mijn doen slechts een bescheiden aantal boeken meegenomen. Heb jij dan geen e-reader? Jawel, maar ik wen er niet aan. Ik geef de voorkeur aan een tastbaar boek en ontdek steeds vaker dat ik lang niet de enige ben. Eén van die boeken zette mij opnieuw aan het denken over de genre-indeling die door boekhandels en de bibliotheken wordt gehanteerd.

Bibliotheken doen dit zeer gedetailleerd door middel van symbolen. Handig en je kunt snel iets vinden. Streekromans, oorlogsboeken, (literaire) thrillers, detectives, historische, psychologische, literaire, waargebeurde, humoristische, fantasy, doktersromans, familieromans enz. enz. Onverbiddelijk vastgelegd in de Nederlandse Uniforme Genre Indeling, waarover ik mij echter regelmatig verbaas.

Dan is er ook nog de kwalificatie die lezers zelf maken en daarop hun voorkeur baseren. Dat kan tot beperkingen leiden en daardoor mis je boeken, die ook voor jou de moeite waard zijn. “Nee, ik houd niet van ik-boeken. Bah, dat is toch een vrouwenboek. Zo’n mannenboek is niks voor mij”. Sommigen houden absoluut niet van boeken, die zijn geschreven in de “tegenwoordige tijd”. Fraai gebonden uitgave met leeslint of een paperpack? Het gaat uiteindelijk om de inhoud en de beleving van de lezer.

In mijn bescheiden stapeltje zaten twee romans geschreven door een vrouw. De ene auteur nog betrekkelijk onbekend en de ander inmiddels wereldberoemd. Toen ik Vlinders in november (De Bezige Bij, paperback 331 blz. € 18,90) van de IJslandse schrijver/schrijfster Audur Ava Ólafsdótter uit had, was mijn spontane reactie: “Dit is een vrouwenboek, dat iedere man moet lezen!” De nugicode? Literaire roman.

In een donkere novembermaand wordt de vertelster (die elf talen beheerst!) door haar man verlaten, vraagt een vriendin haar om voor haar zoontje van vier Tumi te zorgen, omdat zij zelf voor een bevalling wordt opgenomen. Ze wint een grote geldprijs en bovendien een vakantiehuis. Met het jongentje gaat ze op reis door het barre IJsland op zoek naar een plek voor dit vakantiehuis. Tumi is slechtziend, bijna doof en leeft in eigen, beperkte wereld, maar hij is buitengewoon schrander. Hun leven neemt absurde en dramatische wendingen tijdens deze ongewone tocht. Het verhaal is geestig en intens.

“Omdat we nu reisgenoten zijn, zit het jongentje naast mij voor in de auto. Hij komt nauwelijks boven het dashboard uit, maar hij houdt zich groot. Hij heeft een pakje rozijnen in zijn hand. De veiligheidsgordel zit hem hoog, ondanks het feit dat ik een extra kussen onder hem heb gestopt. (…) Nu de stoel naast mij leeg is, maak ik van de gelegenheid gebruik de kaart van IJsland uit te vouwen en de passagiersstoel met IJsland te bedekken. “Het is een hond,” zegt het jongentje duidelijk. Hij wijst op de kaart.”

                                                   *

Verder gelezen tijdens onze vakantie en van harte aanbevolen: Herbjorg Wassmo - Enkele ogenblikken, het indrukwekkende slot van haar autobiografische romans, Auke Hulst-Kinderen van het ruige land, een prachtig boek over zijn bewogen jeugd en Dossier 64 van één van de beste Scandinavische (thriller)auteurs, Adler- Olsen, super spannend, maatschappelijk betrokken en humoristisch. Als afsluiter een verrassende verzameling columns (!) van de dichter Jean Pierre Rawie - Vroeger was alles beter behalve de tandarts. De laatste twee boeken leende ik uit de bibliotheek van onze gastheer…
.

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur