Bianca Nog niet eerder besteedde ik in Daan leest aandacht aan jeugdboeken, die in de loop van de jaren steeds meer, onbewust aan mijn aandacht ontsnapten. Ik blijf, zoals veel generatiegenoten hangen in de favoriete boeken uit mijn eigen jeugd. De leeservaringen uit die jaren zijn onvergetelijk. In de winkel wordt onze grote afdeling kinder- jeugdboeken heel goed beheerd door de dames van Nauta Boek, ervaringsdeskundigen bij uitstek.

Een beetje onverwachts kreeg ik een leesexemplaar in handen met het nadrukkelijke verzoek om het beslist zelf te lezen. Ik behoor niet tot de doelgroep. Moest ik mijn tijd hieraan besteden? Die twijfel blijkt achteraf geheel ten onrechte en misplaatst. Een goed geschreven jeugdroman geeft ook volwassenen veel leesplezier en overschrijdt de scheidslijnen.

Op zaterdagmiddag 14 maart werd in het “walvismuseum” van Arie & Ineke Vonk de historische jeugdroman Walvisvaarders onder grote belangstelling gepresenteerd. In dit fraai verzorgde boek staan de walvisvaart, de betrokkenheid van Texel en veel Tesselaars centraal. Bianca Mastenbroek, beschrijft in de noodlottige reis van de Jonge Eva de avonturen van twee jongens uit Den Hoorn, Tijs en Maarten die overmoedig, vol jeugdig enthousiasme ter walvisvaart gaan. Op naar de ijzige wateren van Groenland!

De schrijfster heeft al meerdere boeken op haar naam staan. Dat blijkt uit haar heldere en realistische verteltrant. Mede dankzij veel steun en de kennis van met name Ineke Vonk zijn haar beschrijvingen van de zeilvaart, stormen èn het verwerken van de eerste gevangen walvis filmisch en indrukwekkend. Alsof je erbij staat.

Tijs droomt van zijn kalverliefde Antje. Zal zij op hem wachten? Hij is slim, maar ook naïef en dat breekt hem regelmatig op. Hij wil teveel ineens. Als kajuitjongen van de commandeur neemt hij een speciale plaats in. Tijs wil alles weten en meemaken. Zijn vriend Maarten is koksmaat. De jongens hebben geen idee wat hun te wachten staat.

Het verhaal verveelt geen moment. De spanningsboog is ijzersterk. Het leven op het schip is meedogenloos. Barre kou, genadeloze storm, dichte mist en ijsbergen eisen hun tol. Als de Jonge Eva vastraakt in het ijs keren de mannen zich tegen elkaar. Tijs en Maarten vechten om te overleven, maar de kans dat ze ooit veilig terugkeren op Texel wordt steeds kleiner.

D’aanrader van de Week, Walvisvaarders (De Vier Windstreken, gebonden 355 blz. € 15,95) is een ijzingwekkende jeugdroman over een periode in de Texelse geschiedenis die altijd wat onderbelicht is gebleven. De historie van de walvisvaarders van de andere Waddeneilanden kregen meestal veel meer aandacht. Die tijd is voorbij, mede dankzij dit boek.

“Van onder water kwam een donkere schaduw en de golven weken uiteen. Daar was hij, het monster. Tijs keek hem recht in de geopende bek De muil was net zo breed als hij hoog was, vol baleinen platen. Dit was de poort naar de hel. De walvis kon met één hap een sloep laten verdwijnen. De walvis spoot. De fontein kwam er uit. Tijs dook ineen, het monster was razend.(…) Uit zijn luchtgat spoot reutelend een rode straal.”

                                               *

Morgenmiddag, zaterdag 28 maart vindt vanaf twee uur bij Nauta Boek de presentatie plaats van de biografie van Herman Willemse, Vrije slag, hoe een Nederlandse zwemlegende eerst Het Kanaal en daarna de oceanen overstak (Elikser, paperback 515 blz. € 34,50.) Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan marathonzwemster Edith van Dijk.

Tweede paasdag 6 april vanaf 14.00 uur signeert Paul Dijkstra bij Nauta Boek zijn boek Duitse bunkers op Texel (eigen uitgave, gebonden 160 blz. € 25,-).daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur