In mijn vorige stukje liet ik mij misschien wel wat badinerend uit over het internationale succes van de Scandinavische “trollenthrillers”, maar tijdens onze cruise door de Noorse fjorden moest ik mij wel overgeven aan de creativiteit en het vakmanschap van de beste schrijver in dit genre,  Jo Nesbo. Natuurlijk stond ik ook open voor de schitterende, verrassende en overrompelde schoonheid van de woeste natuur en de totaal nieuwe ervaringen aan boord van een varend vermaakparadijs. Toch zat er in onze koffers een bescheiden aantal boeken, want er moet worden gelezen! Dwangneurose?

Absoluut niet, want “Het pantserhart” is een adembenemend en razend spannend en vaak gruwelijk verhaal spelend in een winters Bergen, één van onze bestemmingen. Nesbo schetst onvergetelijke, levensechte karakters.
De hoofdpersoon uit zijn vorige boeken Harry Hole keert op spectaculaire wijze terug bij de Noorse recherche, een loser en winnaar in één persoon.

Ik houd van contrast in mijn boekenkeus en daarom had ik ook iets totaal anders meegenomen. Van de Italiaanse auteur Alessandro Barico las ik ooit de geweldige roman “Het verhaal” over auto’s, rally’s, dramatische liefdes en het realiseren van schijnbaar onbereikbare idealen. Zijn nieuwste boek “Emmaüs” (De Bezige bij, gebonden € 16,90) is de aangrijpende geschiedenis van jonge mensen in een Italiaans stadje. De verschillen tussen rangen en standen vervagen en vriendschap en liefde bepalen het soms tragische, onafwendbare lot van de hoofdpersonen. Seks en religie zorgen voor veel verwarring in hun weg naar volwassenheid. De verteller is waarnemer en deelnemer. Een boek dat je geconcentreerd moet lezen.

“Bonita Avenue” (Bezige Bij, paperback € 19,90) het debuut van Peter Buwalda is ten onrechte genomineerd voor de Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandse thriller. Niet omdat het geen goed boek is, maar het past niet in deze categorie. Ook de auteur is niet blij met zijn nominatie. Tot hilariteit van mijn collega’s verbasterde ik deze titel voortdurend tot “Boneventura”, maar nu ik volop in dit boek bezig ben is dat voorbij! Het is een geweldige eigentijdse zedenschets, inderdaad spannend, erg goed geschreven en wat mij betreft was de Libris Literatuurprijs hier terecht op zijn plaats geweest ( Dat was ook de verwachting in het boekenvak, maar helaas…).

Het is de Maand van het spannende boek en daarom van Carry en mij deze absolute aanrader “Opgelicht” (Bruna, paperback € 19,95) door het schrijvers duo Josten & Smits. Een tweede deel staat reeds op stapel. De hoofdfiguur is Denise de Wit, fiscaal rechercheur. Het boek staat bol van alle clichés die je maar kunt bedenken, maar het is razend knap gecomponeerd en overstijgt daardoor de kritiek die veelal op vaderlandse thrillers wordt geuit. Het is van internationale allure en de realistische beschrijvingen van Amsterdam, maar ook Istanbul  zijn meeslepend. Een lekker (vakantie-)boek!

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur