kat
Dez
e keer gaat het over twee totaal verschillende boeken. Het ene boek, een forse paperback, heb ik al ruim twee weken geleden gelezen. Het andere, een bescheiden, gebonden uitgave heb ik in één ruk verslonden. Inhoudelijk hebben deze boeken een thema gemeen: liefde.

Thomas Glavinic is een succesvolle Oostenrijkse schrijver. Zijn werk werd in 18 talen vertaald. In Nederland is Het grotere wonder (Signatuur, paperback 416 blz. € 22,95) zijn derde roman, “een groots boek over angst en eenzaamheid, over liefde en vrijheid”.

Jonas woont tot zijn tiende jaar bij zijn verslaafde moeder. Zij verwaarloost haar zoon en diens zwakbegaafde tweelingbroer. Werner is zijn beste vriend en diens grootvader Pico neemt de opvoeding van de drie jongens op zich. In de loop van het verhaal blijkt, dat hij wordt omgeven door een waas van geheimzinnigheid en het onduidelijk blijft waarmee hij zijn gigantische vermogen heeft verdiend.

Zijn rijkdom biedt de jongens ongekende perspectieven, want als pubers zwerven zij al over de hele wereld. Jonas is intelligent en veelzijdig, maar voelt voortdurend dat er iets wezenlijks aan zijn bestaan ontbreekt. Hij kan het niet benoemen totdat hij een magische ontmoeting heeft met Marie die zijn hele leven verandert.

Tijdens zijn reizen is hij altijd op zoek naar een speciale plek om een zonsverduistering te beleven. Zo belandt hij na veel omzwervingen uiteindelijk in de zone des doods op de Mount Everest. Tijdens de beklimming laat hij zijn leven de revue passeren.

Glavinic is in zijn beschrijvingen van de ontberingen op z’n best. Hij moet deze persoonlijk hebben ondervonden en kent de fascinerende wereld van bergbeklimmers, sherpa’s en avonturiers tot in de details. Zijn voorstellings- en inlevingsvermogen is heel sterk, een vakman. Ik waande mij in de Himalaya. “Dat zij elkaar uiteindelijk toch krijgen” ligt wel voor de hand.

“Op een gegeven moment ging het niet verder omhoog. Jonas zag gebedsvlaggen en lege zuurstofflessen. Hij wist onmiddellijk waar hij was, hoewel hij het bijna niet kon geloven. Hij stond op de top van de Mount Everest”.D’aanrader van de week: De Kat van de Japanse schrijver Takashi Hiraide (Meulenhoff, gebonden 158 blz. € 17,95) is volgens The New York Times “ bedachtzaam, intelligent, elegant en prachtig”. Een fraaie kwalificatie. Het is een poëtische roman, waarin en jong echtpaar – beide werkzaam in de wereld van het geschreven woord – dankzij een aangelopen kat hun relatie zien opbloeien.

Minutieus zijn de beschrijvingen van hun huurhuis, de tuinen en de details van het typisch Japanse interieur. In een houten afscheiding zit een klein, rond gat waardoor het buitenlicht wordt geprojecteerd op een achterwand. Wanneer iemand langs dit gat loopt, wordt zijn beeltenis op z’n kop geprojecteerd. Een ware camera obscura.

Behalve het jonge echtpaar wordt het huis ook bewoond door de bejaarde eigenaar en zijn vrouw. Met hen is aanvankelijk slechts formeel contact. De jongeman is de verteller van dit prachtige verhaal waarin schijnbaar nauwelijks iets gebeurt en veel wordt gefilosofeerd. De personages zijn naamloos: de vrouw, het vrouwtje, de oude man, de buurjongen enz. Alleen de kat krijgt een naam.

“Waarom willen wij op een plek staan waar een dode geborgen ligt? Waar komt dat verlangen vandaan? Het is een verlangen om te bevestigen hoe dierbaar en onvervangbaar iemand is die we voorgoed hebben verloren, en een uitdrukking van onze wil om voortaan met die persoon verbonden te zijn via een doorgang naar een andere dimensie”.


daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur