kollaard Alweer een roman waarin kanker een belangrijk thema is en leidt tot de onontkoombare dood van een van de hoofdpersonen. Geen valse sentimenten en zelfs een zakelijke uitleg over het ziektebeeld. Wil je dat wel lezen? Is dit zo nu en dan een medisch naslagwerkje of toch een groots boek over liefde en de vergankelijkheid van het leven? Sander Kollaard is een begenadigd schrijver die met hart en hoofd de mooiste literatuur produceert.

Zijn debuutroman Stadium IV (Van Oorschot, gebonden 157 blz. € 16,50) gaat over Sarie en Barend die na hun pensionering met een nieuwe camper een tocht door Europa willen gaan maken. De beschrijving van het uitzoeken van een camper is al een meesterwerkje op zich. Barend is een controlefreak en gaat niet over één nacht ijs. Hij doet uitgebreid verslag van het testen van 18 campers.

De keus valt op de Adria Matrix 680 sp. Echter vlak voordat zij op reis gaan, wordt bij Sarie een ernstige vorm van kanker geconstateerd. Dan besluiten zij om naar Zweden te reizen, naar de plek waar zij elkaar in 1968 voor het eerst ontmoetten in een socialistisch jongerenkamp op het eiland Öland. Olaf Palm was een van de sprekers. De herinneringen zijn voor hen nog altijd zeer levendig en de basis voor hun “eeuwige” liefde.

Daar stond hij. Hij stond aan het eind van de strekdam bij de tweede havenkom en gooide zeilsteentjes. Ze zag hoe gemakkelijk hij zich bewoog, hoe trefzeker hij gooide. De steentjes gingen over het water alsof ze voor even vergaten dat ze iets wogen, totdat ze zich dat opeens weer herinnerden, al die atomen, al die massa en abrupt vaart verminderen, en zonken.”

Barend draagt uit zijn jeugd een zware emotionele last met zich mee. Ondanks zijn dromerige karakter wil hij grip houden op zijn leven, het leven en op de ziekte van Sarie. Niets is hem teveel, maar haar onvermijdelijke einde komt steeds dichterbij. Kollaard wisselt evenwichtig poëtische passages af met nuchtere feiten over kanker en dat is confronterend.

“Bij de celdeling worden twee strengen van het DNA-molecuul losgekoppeld, gekopieerd en kruisgewijs samengevoegd, zodat twee identieke DNA-moleculen ontstaan, de incidentele mutatie daargelaten.”

Bij de eerste medische uitleg onderging ik deze informatie als een bijna overbodige onderbreking van het verhaal, maar al snel was dit aanvaardbaar. Sterker nog, het creëert een bijzondere extra dimensie. Barend en Sarie zijn voor mij echte mensen geworden en hun leven is zowel troostend als inspirerend. Het aangrijpende slot van deze bijzondere roman is absoluut onvergetelijk en geeft veel stof tot nadenken.

Uitgeverij Van Oorschot heeft in het boekenwereld een grote reputatie. De Russische bibliotheek, Voskuil, Vasalis, Rutger Kopland, Nescio, Gerard Reve, Nico Dros e.a. vormen de bouwstenen van hun prachtige fonds. Als deze kritische uitgever jouw manuscript accepteert en wil uitgeven, kan dat het begin zijn van een literaire carrière. Toch is het voor de boekhandel soms moeilijk kiezen als de aanbiedingsbrochure moet worden doorgenomen en kan het gebeuren dat je een titel niet inkoopt. Dat gebeurde bij ons met Stadium IV. We ontvingen echter wel een leesexemplaar en vandaar toch deze bespreking. Ik was nog maar halverwege toen ik met een flauw excuus alsnog onze bestelling plaatste, want ik ben helemaal overtuigd van de grote kwaliteit van dit boek. Daarom zonder meer D’aanrader van de Week.daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur