HulstHobbyboer zoekt vrouw en Boek zoekt vrouw zijn ontzettend flauwe grappen. Evert de Vries, directeur van het Amsterdamse Kleinkunst Festival vertelde mij lang geleden dat er op de Kleinkunst Academie een boetepot bestaat waarin je een bijdrage moet storten na het plaatsen van slechte grappen en woordspelingen. Ik zou die pot aardig hebben kunnen vullen. Maar tussen veel slechte grappen zit soms toch een briljante.

Talent en doorzettingsvermogen vormen de basis voor alle kunstuitingen. Aanstormend (cabaret-) talent krijgt dezer dagen in Klif 12 de kans om zich te plaatsen voor de halve finale van het AKF. Ben zeer benieuwd of er –onbedoeld- gemeenschappelijke thema's zijn: boer zoekt vrouw, MH17, aanslagen in Parijs, Charlie Hebdo, vrijheid van meningsuiting, je mag uiteraard alles zeggen en schrijven, maar moet dat ook altijd?

Kleinkunst en literatuur zijn nauw met elkaar verbonden. Schrijvers en kleinkunstenaars putten vaak uit dezelfde bron en reageren op gebeurtenissen in de samenleving. Het is daarom maar een kleine stap naar het navolgende boek, waarin de lezer wordt meegesleurd in een wereld waar Het Oog iedereen continu bespiedt en het individu ondergeschikt is aan Het Systeem. Ontsnappen lijkt onmogelijk.

Auke Hulst (1975) auteur, journalist en muzikant is een van de grootste talenten van zijn generatie. Met Slaap zacht, Johnny Idaho (Ambo-Anthos, paperback 383 blz. € 19,95) bewijst hij zijn vakmanschap. Het is een boek van internationale allure. Zijn stijl heeft – voor mij – veel raakvlakken met Haruki Murakami. Dat komt ook omdat een van de drie hoofdpersonages een Japanse is, Hatsu.

Johnny Idaho is een Amerikaanse tiener die een aanslag op een flat ("Het Gebouw") overleeft, maar volgens de autoriteiten niet meer bestaat. Hij is dood en verdwenen uit de databases. Hij wil naar de Archipel, een zwaarbewaakte eilandengroep in de Stille Oceaan. Een maatschappij gesticht door multinationals. Willem Gerson, een Nederlandse Chief Executive Officer, is daar een topper in de financiële wereld. Hij is ernstig ziek en wordt geconfronteerd met de beperkingen en mogelijkheden van zijn macht en rijkdom.

In het geheim financiert hij een onderzoeksgroep van de Japanse biomedica Hatsu Hamada. Zij werkt aan het ultieme medicijn: onsterfelijkheid. Hulst bouwt zijn roman zorgvuldig op. Hoofdstuk voor hoofdstuk, die alle op één na de namen van de dagen van de week hebben, komen Johnny, Hatsu en Gerson steeds dichter bij elkaar.

De Archipel bestaat uit vier eilanden Downside, Midlevel, Upside en Executive. Het is onmogelijk om er onopgemerkt te komen. Alles en iedereen is digitaal gedocumenteerd, de bewaking en controles perfect. Toch lukt het Johnny en nadert hij steeds dichter zijn doel. Zijn leidraad en inspiratiebron is een wereldberoemd boek uit de 19e eeuw, Moby-Dick van Herman Melville, waaruit hij regelmatig citeert.

Schrijver, vogelaar en recensent Kester Freriks publiceerde in de NRC van 9 januari een paginagroot artikel over dit boek, waarin hij naar mijn smaak veel te veel weggeeft van de inhoud. Zijn oordeel is positief, vier sterren: "Hulst houdt echt en virtueel, rauw en fictief op sublieme wijze in balans". Illustrator Paul van der Steen plaatste een schitterende tekening bij deze recensie.

Slaap zacht, Johnny Idaho gaat over economische apartheid, identiteit en mind control, liefde, wraak, angst voor de dood en het verlangen naar eeuwig leven. Gelooft Hulst uiteindelijk niet in het succes van de digitale wereld? Een grootse, spannende roman die je lang zal bijblijven. Lezen!

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur