Eén van mijn favoriete columnisten, Theodor Holman verzuchtte in een tweet, dat hij niks met lijstjes heeft en er zelf nooit een zou maken. Begrijpelijk, want ondanks dat ik een week geleden een aantal lijstjes met toptitels en persoonlijke voorkeuren publiceerde, heb ik vaak veel moeite met lijstjes van anderen. Neem bijvoorbeeld de bijlage Cultuur van NRC van 19 december, waarin "71 boeken van het jaar (+1)" door 25 medewerkers worden becommentarieerd.

Helaas moet ik bekennen dat ik van de vermelde titels niets heb gelezen. Gewogen en te licht bevonden? Een eenvoudige plattelandsboekhandelaar versus een groep literaire en elitaire zwaargewichten? Een aantal van deze boeken zijn mij uiteraard bekend en verkocht in onze winkel. Mijn persoonlijke keus was totaal anders.

Bladerend door Daan leest van het afgelopen jaar blijkt dat ik een kleine honderd boeken heb gelezen. Uitgevers sturen vooraf leesexemplaren in de hoop dat wij die meteen gaan lezen, want dan krijgt een boek van een onbekende schrijver misschien meer kans. Voor het komende jaar ligt al klaar Roland Giphart - Harem, verschijnt 15 januari. Hoef ik eigenlijk niet te lezen, want verkoopsucces is verzekerd. Ik heb twee hoofdstukken gelezen in een nieuw boek van Auke Hulst -Slaap zacht, Johnny Idaho. Hulst is een jonge Nederlandse schrijver van wie ik niet eerder iets heb gelezen. Daarover de volgende keer meer.

Het boekenvak is voortdurend in beweging. De eeuwige discussie over de vaste boekenprijs, de overproductie, de steeds kortere levensduur van veel bestsellers, de ontlezing, e-readers, teruglopende omzetten, de financiële crisis, fusies van uitgeverijen, ondergang Polare, managers die alleen maar op winst uit zijn enz. enz.

Maar gelukkig zijn er nog steeds van die bewogen vakidioten, die blijven geloven in boeken, literatuur en lezen beschouwen als een belangrijke levensvoorwaarde. Een boek kan je leven verrijken en verdiepen. Vaak realiseer je dat pas achteraf. Naar mijn overtuiging blijft het geschreven woord bestaan, ondanks het oprukken van de beeldsamenleving. Een Amerikaanse toekomstkijker voorspelde halverwege de vorige eeuw, dat het lezen van een boek in de nabije toekomst net zoiets zal zijn als het luisteren naar een klassiek muziekstuk.

2014 was voor ons en de onzen zakelijk, maar vooral privé een zeer bewogen jaar, waarin het geschreven woord nadrukkelijk een belangrijke rol vervulde. Troost en medeleven na het overlijden van Sander kwamen tot ons via een passend citaat, een gedicht, een spontane hartenkreet en ontroerende brieven.

Het leven gaat verder. De boekwinkel geeft afleiding en inspiratie. We zijn er van overtuigd dat er in de Texelse samenleving plaats is en blijft voor een traditionele boekwinkel die wèl met zijn tijd meegaat. De aansluiting bij Libris biedt ons en onze klanten die perspectieven. Zoals o.a. een website met een web shop, overzichten van besproken boeken in de media en nog veel meer.

Toch blijft voor ons de fysieke winkel het belangrijkst. Persoonlijke aandacht staat voorop. Aanpassing van het assortiment en aanbod is onontkoombaar, maar dat gebeurt weloverwogen, stap voor stap.

"Wie is toch die Kees de Jager?" vroeg Theodor Holman. Hij heeft diens boek Terugblik in zijn hand. Dan heb ik mijn woordje meteen klaar! Ik ben geen dweper, maar Kees is voor mij absoluut een mens in de buitencategorie. Autoriteit in zijn vakgebied, maar vooral innemend, vriendelijk, humoristisch en een bekwaam verteller en schrijver Zijn signeersessie op 20 december was geheel in zijn stijl. Zelden zo'n genoeglijk uurtje meegemaakt.Kleine gebeurtenissen met een grote uitstraling die ons vak zo mooi maken.

Veel leesplezier in het nieuwe jaar.

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur