Gazelle Op onze grote, ovale, houten eettafel liggen altijd een stapeltje kranten en een stapel boeken. De weekendbijlagen van de belangrijkste kranten staan vol artikelen die ik later nog eens op mijn gemak wil herlezen. De stapel boeken hoort thuis in de categorie "doornemen". Boeken die je nooit achter elkaar uitleest, maar zo nu en dan een stukje en dan leg je ze weer terug.

Bijvoorbeeld Husidina, het prachtige boek over de geschiedenis van Huisduinen en Den Helder. Verder Jutters en Strandvonders van Texel, veel boeiende illustraties en pakkende verhalen. De verbeelders is zo'n uitgave die je als boekhandelaar en liefhebber niet mag missen. Kunsthistoricus Saskia de Bodt behandelt hierin de Nederlandse boekillustratie in de twintigste eeuw. Deze schitterende uitgave werd onlangs enthousiast besproken op de tv in Kunststof.

Bovenop ligt een stripboek met een geheel nieuw Tom Poesverhaal ("limited edition"). Dick Matena, misschien wel de beste striptekenaar van ons land schiep in de geest van Marten Toonder Tom Poes en de paskaart. ( Uitgeverij Personalia, gebonden oblong formaat, 64 blz. € 24,95). Het is een balonstrip (testamentair vastgelegd door Toonder!) in kleur, dat vind ik jammer want de zwart/wit edities met de tekeningen boven en de tekst onder zijn voor mij karakteristiek: "de Bommelpocket". Toch is het een fijn verhaal met veel invloed van de meester zelf. Voor de verzamelaars.

Ereburger van Texel Kees de Jager publiceerde deze maand zijn persoonlijke herinneringen aan opmerkelijke gebeurtenissen in Terugblik (Stip-Media, paperback 384 blz. € 21,95). Prof. Dr. C. (Kees) de Jager (1921) is onlosmakelijk verbonden aan het onderzoek van onze zon, aan de ontwikkeling van het wetenschappelijk ruimteonderzoek en aan tal van professionele organisaties. Hij was o.a. directeur van het voormalige Sterrenkundige Instituut in Utrecht. Zijn lange leven is rijk aan ervaringen, observaties en resultaten, waarvan hij een aantal op schrift stelde.

Sommige gaan over zijn verre verleden op zijn geboorte-eiland Texel, Nederlands-Indië, tal van personen en velerlei activiteiten. Kees de Jager heeft daarbij een opmerkelijke gave om ook na veel jaren elke Terugblik te schetsen met grote scherpzinnigheid, humor, passie en ironie.

"Kijk jongen", zei mijn vader, "zie je die twee sterren? De een straalt wit licht, de ander is oranjerood. Dat komt omdat de witte heter is dan die andere". Ik was pas elf jaar en we woonden toen tijdens ons verlof uit Indië, voor een half jaar op het eiland Texel". Zo is het allemaal begonnen!

Kees de Jager signeert Terugblik op zaterdagmiddag 20 december tussen 15.00 en 16.00 uur bij Nauta Boek.

Op 31 oktober schreef ik over een boek dat ik met veel plezier had gelezen. Gerrit Barendrecht, film- en televisiemaker debuteerde met zijn epische, maritieme roman De reis van de Gazelle. Avontuur, romantiek, handelsgeest, liefde en heel veel zeilvaart in de 19e eeuw. De schrijver baseerde zijn verhaal op waargebeurde feiten. Het resultaat mag er zijn. Spannend, verrassend, "je steekt er ook nog wat van op" en vooral zijn beeldende, indringende beschrijvingen van de tocht met de clipper De Gazelle zijn van hoog niveau.

Daar zit een lezing in! En die hebben wij dan ook georganiseerd op een plek waar dit verhaal helemaal thuishoort. In het maritiem museum Kaap Skil in Oudeschild.

Gerrit Barendrecht houdt zijn lezing - met signeren - op maandagavond 15 december in Kaap Skil. Aanvang 20.15 uur. Vrije toegang. U bent van harte welkom. Gratis kaarten kunt u afhalen bij Nauta Boek.  

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur