HusidinaBelangstelling voor geschiedenis werd mij met de paplepel ingegeven. Mijn vader, net als ik een nieuwsgierig mens, vertelde enthousiast over de Egyptenaren, de Maya's, Michiel de Ruyter, Thor Heyerdahl en vaak over onze geboortestad Den Helder. Hij knipte illustraties uit tijdschriften en vulde daarmee de wanden van mijn jongenskamertje. Als ik mijn ogen sluit, zie ik ze zo weer voor me. Op de basisschool hing ik aan de lippen van meester (-verteller) Bakker en op de ULO deed "meneer" Seldenrust er nog een dikke schep bovenop.

Die liefde voor geschiedenis is me altijd bijgebleven. De thuisbibliotheek is zeer royaal gevuld met boeken over uiteenlopende onderwerpen. Een belangrijk deel beslaat Texel, de Wadden en de Noordkop. Er staan ook lokale uitgaven tussen over kastelen in Limburg of een vesting op een Grieks eiland. Ik kan het niet laten.

Jan T. Bremer (1932) uit Den Helder moet ook zo'n enthousiasmerende schoolmeester/onderwijzer/leraar zijn geweest, die een klas muisstil kreeg als hij vertelde over een held of een gebeurtenis uit het verleden. Maar daar bleef het niet bij. Hij schreef en publiceerde een leven lang historische uitgaven van grote kwaliteit. Aan dit oeuvre – zeker meer dan veertig titels- voegde hij onlangs een schitterend boek toe, Husidina, geschiedenis van Huisduinen en Den Helder tot 1814. (Helderse Historische Vereniging, gebonden 355 blz. € 27,50).

Bremer beschrijft uitgebreid en zeer gedetailleerd het leven in die periode. Al zijn kennis en ervaring komen samen in dit prachtig uitgegeven boek met honderden illustraties. In twaalf hoofdstukken komen tal van onderwerpen aan bod. Bijvoorbeeld "Storm en stroming, zeeslagen en kapers".

" Gedurende de zeeslag keek de kustbevolking van Petten tot Texel vanaf de duintoppen in spanning naar de hevige kanonnades en manoeuvres van de eskaders. De duinen bij Kijkduin waren met mensen bedekt, die angstig het gevecht volgden, dat het lot van het vaderland beslissen zou".

Den Helder, het Nieuwediep, Huisduinen èn Texel hebben een gemeenschappelijke geschiedenis. Husidina onderstreept dit nadrukkelijk. Een onmisbaar boek voor iedere liefhebber.

                                                                 *

Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik nog nooit een boek had gelezen van René Appel, één van Nederlands succesvolste thrillerauteurs. Hij won twee keer De Gouden Strop. Maar hij heeft ook een indrukwekkende loopbaan als hoogleraar in de Nederlandse taal en bestudeerde "de tweede-taalverwerving van allochtonen." Dat is andere koek dan een misdaadverhaal.

Zijn nieuwe boek De kortste nacht (Ambo-Anthos, paperback 297 blz. € 19,99) is uitermate spannend en zeer geloofwaardig. In heldere stijl met weinig opsmuk maken we kennis met Rob Koolwijk, gelukkig getrouwd, drie kinderen. Hij is bedrijfsleider in het partycentrum van zijn schoonvader. Helaas gaan de zaken niet meer zo goed.

Zijn jeugdvriend Edwin dwingt hem tot een afspraak en dan ontwikkelt zich een onontkoombaar drama. Rob zit opgescheept met een vrouw van Oost-Europese afkomst en de problemen worden steeds groter. Vrouwenhandel, drugs en een politieteam die hen op afstand in de gaten houdt. Vanwege een misstap in het verleden zit Rob in de greep van Edwin. Hij kan zijn manipulaties niet weerstaan en dreigt alles te verliezen.

"Een chauffeurscafé kon het niet zijn. Ook geen huizen in de buurt. Alleen in de verte zag hij een paar lichtpuntjes. Misschien vormde het de ultieme magische plek voor een belangrijke bijeenkomst...Achter de ramen hingen donkere gordijnen die geen blik op de zaal toelieten."

                                                           *

Annette van Ruitenburg & Ruth de Ruwe signeren vrijdag 28 november vanaf 16.00 uur bij Nauta Boek hun nieuwe boek Liever lokaal. Je bent van harte welkom."

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur