GiordaniDie jonge, charmante Franse econoom, "die er uitziet alsof zijn moeder nog iedere ochtend zijn haar kamt" was afgelopen tijd niet uit de media weg te slaan. In de Tweede Kamer, Paradiso, kranten en op de tv wreef hij ons in, dat de rijker steeds rijker en de armen steeds armer worden, want geld genereert geld en arbeid niet. Of we dat niet allang weten. In een vuistdik boek onderbouwt hij zijn theorie en legt uit hoe we die ongelijkheid kunnen en moeten terugdraaien.

Kapitaal in de 21e eeuw door Thomas Piketty (De Bezige Bij, paperback € 34,90 en gebonden € 49,90) werd in één klap een absolute bestseller. Cynici weten zeker dat slechts een klein deel van de kopers dit boek helemaal zullen lezen en begrijpen. Het staat in ieder geval interessant op de salontafel. Ik heb alleen al moeite met het uitspreken van zijn naam. Is het "piekèttie" of op z'n Frans "pikùttie"? Wordt hij de Karl Marx van deze eeuw?

Een geheel ander boek hield mij de afgelopen weken in zijn ban en dat zal nog wel enige tijd duren. Als boekenliefhebber en eenvoudige vogelaar raakte in helemaal verrukt van de prachtige heruitgave van De Nederlandsche Vogelen 1770 - 1826" samengesteld door Nozeman & Sepp (Lannoo en Koninklijke Bibliotheek). Het is een (facsimile) uitgave in de buitencategorie: formaat 50 x 40 cm, 800 blz. ruim 11 kg en verpakt in een fraai draagvalies. Tot 1 januari 2015 € 129,- en daarna € 150,-. Dit schitterende boek is zijn prijs meer dan waard. Uren lees- en kijkplezier voor natuur- en boekenliefhebber.

Midas Dekkers schreef een enthousiast voorwoord. Diverse wetenschappers verzorgden cultuurhistorische en biologische inleidingen. De vogels zijn vrijwel allemaal op ware grootte afgebeeld en de begeleidende tekst klinkt bloemrijk en plechtstatig.

" Buiten die soort van Vogelen, bij den naam van Spechten bekend, onthouden zich in ons Vaderland niet alleen, maar bijna door geheel Europa, nog twee andere soorten van Vogeltjes, die het vermogen en de eigenschap beschikken van tegen regtopstaande Boomen te kunnen klauteren;"

Momenteel ben ik halverwege de nieuwe Adriaan van Dis, Ik kom terug (Atlas-Contact, paperback 284 blz. € 19,99), waarin hij eindelijk, na een leven van lang zwijgen opeens echt contact krijgt met zijn bejaarde moeder.Van Dis ontkent dat de roman autobiografisch is. Hij liegt de waarheid zoals alleen een groot schrijver dat kan. Ik geniet.

Deze tragikomedie is volgens Jeroen Vullings (Vrij Nederland) nog beter dan Indische duinen. De elitaire Arie Storm van Het Parool kraakte het af, slechts twee sterren.

De jonge Italiaanse auteur Paolo Giordano werd wereldberoemd met zijn de debuut De eenzaamheid van de priemgetallen. Zijn nieuwste boek Het zwart en het zilver (De Bezige Bij gebonden, € 16,90) is een juweeltje. In slechts 155 pagina's creëert hij één van mooiste, literaire personages van de laatste jaren. Signora A. werkt als huishoudster in een jong, intellectueel gezin. Zij ontplooit zich als een extra grootmoeder voor hun zoontje en blijkt onmisbaar te zijn als zij na een slopende ziekte overlijdt. Een intieme en gevoelige roman. Onvergetelijk.

"Door dit alles denk ik helemaal niet meer aan de hoest van Signora A., die ondertussen zo erg is geworden dat zij geen oog dichtdoet. Nog een die niet slaapt, en niet omat zij overal spoken ziet- haar spoken zijn al tijden haar beste vrieden-".

 
  

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur