GazelleIk staar uit het raam. Mist, weinig wind, niets te beleven. Saai weer. Blader onbewust door een tijdschrift, laat mijn gedachten de vrije loop, overdenk mijn leven en zit ineens rechtop, want ik besef dat ik vandaag nog een stukkie moet schrijven. Deadline, aan de slag! Meestal heb ik de tekst in mijn hoofd al klaar. Alleen nog even verplaatsen naar de computer. Deze keer heb ik mijzelf ongewild in moeilijkheden gebracht. Slechte voorbereiding.

Een week geleden heb ik met veel plezier een boek gelezen, dat ik zou gaan bespreken en dat gebeurt ook wel, maar tussentijds kreeg ik zin in een lekkere thriller en stortte me op De Zoon van de Noorse auteur Jo  Nesbø (De Bezige Bij, paperback 478 blz. € 19,90). Hij is een absolute vakman. Knap opgebouwd, interessante karakters, verrassende wendingen en super spannend . Zo'n boek waarin je wordt meegezogen en blijft doorlezen. Ik ben halverwege en kan eigenlijk niet stoppen, maar deze column moet eerst af...

Gerrit Barendregt is film- en televisiemaker en regisseur van diverse producties, zoals Big Brother en Utopia. Ik ben geen liefhebber van deze programma's. Dan ben je meteen al vooringenomen. Hij debuteert met een "epische roman over handelsgeest, zeevaart, liefde en avontuur", De reis van de Gazelle (Luitingh-Sijthoff, paperback 447 blz. € 19,95).

Mijn vooringenomenheid was na het lezen van enkele hoofdstukken helemaal verdwenen. Deze man kan schrijven, heeft kennis van zaken en kan met zijn roman een groot publiek bereiken. Waar gaat dit boek over?

1876. Europa is in de ban van de industriële revolutie en dreigende hongersnood. De clipper De Gazelle vaart uit met een nieuwe kapitein, Marinus Pipping en een onwillige bemanning. Hij gaat passagiers verschepen van Londen naar Adelaide, Australië. Onder hen bevindt zich de jonge prostituee Stella Fisher.

In Sydney is de industrieel Thomas Mort bezig met de bouw van een koelinstallatie. Hij wil – als eerste - bevroren schapenvlees naar Europa varen. Hij is echter niet de enige met deze ambitie. Pipping raakt verzeild in een handelsrace vanuit Australië èn in een onstuimige liefdesgeschiedenis.

Barendregt kent zijn klassiekers en hij heeft zo nu en dan bij hen leentjebuur gespeeld en ook schuwt hij clichés en gemeenplaatsen niet. Toch doet dit geen afbreuk aan het verhaal. Het is filmisch geschreven en hij laat zien dat vooruitgang niet alleen iets is van onze tijd. De maritieme passages tonen verwantschap met één van mijn favoriete boeken ooit, Wij de verdronkenen.

"In minuten steekt de storm op, even snel als een stoeipartij in een serieus gevecht kan ontaarden, en transformeert de savanne van zo even tot een grillig heuvellandschap. Golven zo hoog als hooibergen verschijnen uit het niets en tillen De Gazelle op alsof ze een walnoten dopje is. De temperatuur daalt tot nog geen tien graden boven nul (...). Hij is volledig aangewezen op gegist bestek, en op een kompas dat zo dicht bij de Zuidpool evenveel zwabbert als scheepskok Jansen. Het schip rolt en stampt De Kaap tegemoet".


Er zijn besprekingen gaande met de uitgeverij om de auteur Gerrit Barendregt op korte termijn naar Texel te halen voor een lezing, die zal plaatsvinden in het Maritiem- en Juttermuseum Kaap Skil in Oudeschild. Nadere bijzonderheden volgen z.s.m. via de media en www.nautaboek.nl

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur