KusDe invloed van boekbesprekingen in praatprogramma's op de tv kan enorm groot zijn. Het boekhandelaarspendel in DWDD is voor het nieuwe seizoen geheel "ververst" en het was de eerste keer meteen raak. De collega van de Bijenkorf hield een helder en aanstekelijk betoog waarom Kom hier dat ik u kus van de Belgische auteur Griet Op De Beeck tot Boek van de Maand was verkozen.

Deze uitverkiezing is vooraf slechts bekend in kleine kring. Voor uitgevers en boekhandelaren is het vrijwel onmogelijk om hier meteen op in te spelen. Liefhebbers reageerden massaal en het boek was binnen een dag uitverkocht. De herdruk is inmiddels volop voorradig.

Op de dag van de uitverkiezing was ik toevallig(?) al een paar hoofdstukken op weg in Kom hier dat ik u kus (Prometheus, paperback 336 blz. € 19,95) en begreep waarom onze collega's unaniem dit boek hadden gekozen. De Vlaamse schrijfster werd bij haar debuut Vele hemels boven de zevende algemeen beschouwd als een groot talent. Bij een tweede boek zijn de verwachtingen hoog gespannen en staan veel critici bij voorbaat al met de hakken in het zand.

Stijl en taalgebruik zijn helder en bloemrijk met veel Vlaamse uitdrukkingen en woorden. Daarmee raak je al snel vertrouwd en wordt meegetrokken in een heel bijzondere familiegeschiedenis. De hoofdpersoon is Mona, die vanuit drie tijdsperspectieven haar verhaal vertelt.

In het eerste deel als zij negen jaar oud is, beschrijft ze haar verre van makkelijke jeugd. Haar vader ziet zij zelden. Hij is tandarts en brengt de meeste tijd door in zijn praktijk. Na het verongelukken van haar moeder hertrouwt hij met Marie en laat aan haar de zorg van zijn twee kinderen over. Dan wordt er nog een zusje, Anne-Sophie geboren en druk op het gezin neemt steeds meer toe. De stiefmoeder manoeuvreert zich voortdurend in de slachtofferrol. "Ik sta altijd overal alleen voor!"

Mona begrijpt meer van de volwassenen om haar heen dan ze duidelijk kan maken en dat geeft haar een gevoel van onmacht. Voor mij zeer herkenbaar. Zij doet er op haar manier ook alles aan om het evenwicht in de familie te bewaren.

"Tijdens het kaarten stelt oma wel heel veel vragen, over "haar", dat is dan Marie, en over papa, en over ons huis, en over de baby, die komt. Ik doe meestal of ik niet goed weet wat ze bedoelt, en ik vertel alleen wat domme, onbelangrijke dingetjes. Ze denkt misschien dat ik het niet begrijp dat ze graag slechte verhalen wil horen, maar dat doe ik natuurlijk wel. Mensen denken dat je, als je een kind bent, veel dingen niet begrijpt. Ik begrijp niet waarom eigenlijk, ze zijn toch zelf ook klein geweest?"

In het tweede deel gaat over haar leven als dramaturg. Ze stort zich in het artistieke toneelwereldje. Haar relatie met een bekende schrijver, Louis is heftig en wisselvallig. De verhouding en contacten met haar vader en stiefmoeder blijven moeizaam. Ook haar broer en zuster hebben zich aan het verstikkende milieu onttrokken.

Tien jaar later is de vader ernstig ziek en raakt het gezin opnieuw op elkaar aangewezen. Inmiddels ben je als lezer sterk betrokken geraakt met de personages in deze prachtige roman. Het is allemaal dichtbij en herkenbaar. Een zoektocht naar identiteit en de moed om eigen keuzes te durven maken. Onvergetelijk

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur