Gouden
"Ik zag een flits van je in een filmpje uit 1956! Zou dat kunnen? Die opname was gemaakt tijdens de markt in de buurt van het oude raadshuis". Aldus mijn enthousiaste neef Kees uit Den Helder, die graag in het verleden van onze familie mag grasduinen. Op YouTube vind ik vier voor mij onbekende Texelfilms van Siem de Waal en ik sta er op. Een oudachtig ventje in een soort colbertje.

Nostalgie viert hoogtij. Dat waren nog eens jaren. Was het toen echt allemaal veel leuker en overzichtelijker? In een aantal op zichten beslist. De grote maatschappelijke veranderingen waren nog ver weg. De meeste mensen kenden hun plaats. Overvloed aan goederen bestond nog niet. Mijn vader verdiende in een plaatselijke boekwinkel een armzalig loontje en toch waren we meestal met weinig tevreden. Je moest wel. Eén paar schoenen, één broek, één trui en met twee broers en twee zusters samen in één slaapkamer.

Mijn generatie heeft vooral goede herinneringen aan de vijftiger jaren. Negatieve gebeurtenissen dringen we naar de achtergrond. Acht september verschijnt er een aanstekelijk boek over die periode, waarin verleden en heden spelenderwijs met elkaar worden vergeleken.

Annegreet van Bergen schreef  Gouden jaren, hoe ons leven in een halve eeuw onvoorstelbaar is veranderd, (Atlas-Contact, softback 350 blz. € 19,99) "In 1965 moesten we naar de buren om te bellen". Het boek is opgedeeld in een aantal thema's zoals o.a. Eerste levensbehoeften, Opleiding en opvoeding, Mobiliteit, Vrije tijd, Werk en Gezondheid In korte hoofdstukjes en persoonlijke anekdotes wordt het onderwerp nader uitgewerkt.

Van Bergen, econoom en columnist vertelt boeiend en met kennis van zaken. Het is inderdaad onvoorstelbaar hoe onze samenleving in ruim vijftig jaar is veranderd. Juist voor de huidige generaties is het interessant om je hier eens wat nader in te verdiepen. Meest aansprekend en verbazingwekkend is absoluut de ontwikkeling van de telefoon. Zonder mobieltje besta je niet eens!

" Ik verbind u door" zei de telefoniste in de centrale. Zij was de onvermijdelijke schakel. Zonder haar geen telefoongesprek. Die telefonistes waren altijd uitstekend op de hoogte van wat zich afspeelde op Texel. Zij konden meeluisteren, maar deden dat natuurlijk niet...

"Hoe het leven zonder (mobiele) telefoon was, kan je je nu nauwelijks nog voorstellen. Vooral bij pech, ongelukken of andere rampzalige gebeurtenissen waren mensen volkomen onthand. Mieke (1948) moest vroeger elf kilometer naar school fietsen. "Als ik een lekke band kreeg, kon ik het hele eind naar huis lopen. Zonder mobieltje kon je niet even je ouders bellen of ze je kwamen halen".

In de reeks van romans en informatieve uitgaven over de vijftiger jaren is dit boek een interessante en prettig leesbare aanwinst. Een feest van herkenning, het terug halen van dingen die je vergeten bent en het besef dat ons leven in veel opzichten vooral comfortabeler is geworden. De welvaart is enorm toegenomen. Zonder dat ik het kan bewijzen, denk ik dat de meeste mensen in vergelijking met nu in die Gouden jaren tevredener waren, vooral omdat er weinig viel te kiezen.

De volgende Daan leest verschijnt over drie weken. We piepen er even tussen uit.

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur