Kaddisj Heb ik een goed geheugen? Dat hangt er vanaf. Namen? Lukt meestal wel, maar er zijn ook regelmatig haperingen bij personen die ik al jaren ken. Eh, tsja, eh....? In een boek dat ik ooit heb gelezen, hoef ik slechts een klein stukje te herlezen en het hele verhaal komt naar boven. Kijk ik echter naar de zoveelste herhaling van Midsomer Murders (vind ik leuk) dan duurt het heel lang voordat ik me iets herinner. Maar dan valt ineens het kwartje en weet ik zelfs de ontknoping weer. Is voor mij het woord sterker dan het beeld?

Passieve en actieve kennis zijn ook merkwaardige fenomenen. Vraag mij welke boeken er over de Wadden in onze boekenkast staan, dan noem ik er een aantal. Vraag mij naar een specifieke titel dan weet ik onmiddellijk of die aanwezig is. Waarom boeken over de Wadden als voorbeeld? Omdat de stroom titels over dit fantastische natuurgebied onverminderd doorgaat.

Afgelopen zaterdag presenteerde fotograaf en schrijver Pieter de Vries een fraai fotoboek getiteld Van Helsdeur tot Duivels Hoorn. (Gebonden, € 29,95) Unieke foto's voorzien van persoonlijke teksten. Uitgegeven in eigen beheer. Helaas is er momenteel sprake van een overproductie aan uitgaven over de Wadden, de een nog mooier en interessanter dan de ander:

Toon Fey - De Wadden, nergens ter wereld, Herman IJjsseling - De Wadden vier seizoenen van boven, Waddenzee werelderfgoed, Mathijs Deen - De Wadden, Goudsbloem - 43 Waddeneilanden, Erik van Ommen - Waddenatelier en dan nog de nodige reisgidsen en kaarten. Een grote landelijke uitgever informeerde ons onlangs over het voornemen om een boek over de Wadden uit te geven. We waren niet meteen enthousiast...

Ter gelegenheid van de expositie van Toon de Haas in het Drijverhuus in Den Hoorn verscheen bij onze collega van Het Open Boek een juweeltje van een cahier met reproducties van zijn schilderijen, gedichten van bewonderaars en een geschreven zelfportret, een " selfie" zoals hij dat noemde. Toon de Haas ligt voor € 12,50 in de winkels. Een aanrader.

                                                                    *


Dimitri Verhulst schrijft het Boekenweekgeschenk 2015. Volgende week verschijnt zijn nieuwe roman Kaddisj voor een kut (Atlas Contact, paperback 158 blz. € 17,99) Deze titel heeft al tot de nodige commotie geleid bij diverse collega's in het land. Smakeloos? Je wordt er wel door getroffen. Het is een aangrijpend en verontrustend verhaal. Verhulst heeft een eigen stem en zijn typisch Vlaams taalgebruik en zwarte humor kwamen bij mij hard binnen.

Hij heeft lang gewacht met schrijven van het relaas van zijn jaren in een instelling voor verwaarloosde jongeren. Steeds uitgesteld, hopend op afstel. Een jonge vrouw, een ex-instellingskind berooft zich voor zijn ogen van het leven. Na nog een dramatische gebeurtenis is er geen weg meer terug. Dit boek moest er komen. Hoe kwalificeer je zo'n boek? Mooi, aangrijpend, ontroerend, goed geschreven? Ik weet het niet. Wrang is misschien het juiste woord...

"Kroonstuk was natuurlijk jouw lange ravenzwarte winterjas, tweedehands en eigenlijk een maatje of twee te groot. Ruimschoots te warm voor een junidag maar precies dat gegeven drukte jouw gevoel voor rouw uit. Vond je".

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur