Badhuis Omdat we toch in de buurt waren, bezochten wij onlangs in Zwolle opnieuw onze Libris-collega "Waanders in de Broeren". Deze prachtige boekwinkel is harmonieus ondergebracht in een fraai gerestaureerde kerk, die werd gesticht in 1466. Een jaloers makende combinatie van winkel, kunst, geschiedenis, cultuur èn een aantrekkelijk restaurant. Absoluut de mooiste boekwinkel van ons land.

In Maastricht is de "Dominicanenboekhandel " gevestigd in de Servaaskerk en werd in 2008 internationaal onderscheiden als de mooiste boekhandel van de wereld. Inderdaad, een fraaie kerk en een zeer goed gesorteerde winkel. Op mij maakt het helaas de indruk van een tijdelijke huisvesting, vooral door alle stalen constructies, een soort noodwinkel in afwachting van een definitief onderkomen. Indrukwekkend dat wel, maar in Zwolle is de integratie werkelijk 100%.

Als je bij collega's rondneust, maak je onwillekeurig maar ook heel bewust vergelijkingen met je eigen winkel: inrichting, overzichtelijkheid, persoonlijke accenten, service en uiteraard het assortiment. Soms is het appels met peren vergelijken, maar meestal constateren we dat wij het nog niet zo gek doen op Texel.

Het was moeilijk om in de afgelopen weken een boek te kiezen. Aanbod genoeg, maar ik gunde me weinig rust om eens lekker met een boekie in een hoekie te gaan zitten. In een stapeltje thuis ontdekte ik een boek, waarover Carry heel enthousiast was. Ter hand genomen en vrijwel in één ruk uitgelezen.

Vorig jaar verscheen van Corine Kisling, Het badhuis (Arbeiderspers, softback 157 blz. € 17,95). Kisling (1954) is vertaler en heeft ook al enige onderscheiden romans op haar naam staan. " Zij heeft een talent voor karaktertekening, een haast tijdloze vertelstem en een gevoel voor het kleine detail met grote psychologische betekenis".

En dat is zeker van toepassing op deze ontroerende roman. Een oude vrouw is uitgegleden in bad en kan er op eigen kracht niet meer uit. Haar geroep om hulp wordt niet gehoord. In de bange uren (wellicht dagen) die ze in het steeds verder afkoelende water doorbrengt, komen herinneringen boven aan tragische gebeurtenissen in haar leven: een zelfmoord, de dood van haar kind en het gruwelijke levenseinde van een van de pastoors in haar dorp. Ze wordt steeds verwarder en de kans op bevrijding is alsmaar kleiner.

Het verhaal wordt op een schijnbaar simpele manier verteld. Korte zinnetjes, geen overbodige bijvoeglijke naamwoorden, groot inlevingsvermogen en een geraffineerd opgebouwde spanningsboog. Wordt ze nog op tijd ontdekt, is de redding nabij? Al haar pogingen om de aandacht te trekken stranden. Niemand hoort haar. Een eenzame dood sluipt naderbij.

Er stijgt gelach op van het terras van het café. Er zijn mensen in de buurt. Ze moet iets doen. Lawaai maken. Misschien horen ze haar. Ze pakt de fles badschuim en klopt ermee tegen de muur...

Het badhuis is een aangrijpend en tijdloos verhaal over de onontkoombaarheid van veranderingen en verval. Triest en mooi tegelijk.

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur