fikryOm verschillende redenen wordt dit een zeer persoonlijk stukje. Het boek dat ik bespreek, gaat over mijn beroep en hoe dat in je familieleven een belangrijke rol speelt. Literatuur lijkt soms groter dan het leven zelf, maar zodra je met de harde realiteit wordt geconfronteerd, bieden romans, verhalen en gedichten vooral troost en overdenking.

De verzamelde werken van A.J. Fikry, boekhandelaar door de Amerikaanse Gabrielle Zevin (Atlas-Contact, paperback 221 blz. € 19,99) is een "good-feeling" roman die niet alleen voor collega's heel herkenbaar is, maar ook voor alle boekenliefhebbers. Zijn winkel is gesitueerd op Alice Island en heet – voor de hand liggend – Island Books.

Vertegenwoordigers moeten een lange reis maken voor hun aanbiedingsbezoek. De klandizie is beperkt. Alleen in het toeristenseizoen is er voldoende omzet. Behalve de eigenaar is er geen fulltime personeel. Bovendien heeft hij een uitgesproken smaak. Hij steekt (te) veel geld in het verzamelen van bijzondere uitgaven. Op het bord boven de ingang van de winkel staat onder meer: Geen mens is een eiland: elk boek is een wereld.

Het zit A.J. Friky niet mee. Zijn vrouw is overleden, de omzet daalt gestaag en zijn kostbaarste bezit, een zeldzame gedichtenbundel van Edgar Allan Poe, wordt uit zijn woning ontvreemd. Zijn leven is zinloos geworden. Zelfs zijn lievelingsvertegenwoordiger Amalia kan hem niet uit zijn isolement halen. Dan doet hij op een dag een merkwaardige vondst. Iemand heeft een klein meisje achtergelaten in zijn winkel.

"Wie ben jij in godsnaam?" vraagt A.J. Ze houdt om de een of andere reden op met huilen en lacht naar hem. "Maya," zegt ze. Hij adopteert haar.

De ontwikkelingen en problemen in de boekenwereld komen spelenderwijs aan de orde: internetconcurrentie, e readers, ontlezing enz. Friky houdt echter vol, zoals velen. Zijn liefdesleven bloeit op en dochter Maya is zijn oogappel. Ook de andere personages zijn op een of andere wijze betrokken bij de winkel en literatuur. De stijl van de auteur is luchtig, humoristisch met originele wendingen. Inderdaad, een "goed gevoel" boek, ondanks de trieste wending aan het eind. De onontkoombare, wrede ziekte slaat onverbiddelijk toe: een onverwachte, harde confrontatie met onze familieomstandigheden.

Vandaag nemen wij definitief afscheid van onze schoonzoon Sander, die meer dan vijfentwintig jaar deel uitmaakte van onze familie. Hij vertrekt op zijn laatste surftocht. Ons verlies is groot. Poëzie biedt troost. De navolgende tekst is van een onbekende dichter. Dit geef ik hem graag mee.


"Wordt wie je bent"

Hangen, landen en weer omhoog
Plonzen, kopje onder en weer door
Is dat nou water of lucht
Zie ik daar nou vissen of vogels
Alles op zijn kop en ik er middenin!


Nog sneller, wat een wind!
M'n voeten zijn mijn roer
De touwen scherp maar ik hou me vast
Alle zintuigen op scherp en ik geniet!


De zee en wind trekken en zuigen
In mijn ooghoek het witte strand
Alle elementen bij elkaar


Water onder m'n voeten
De aarde als niemandsland tussen twee werelden
De lucht die ik af en toe kus
En het vuur in mij, mijn passie!

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur