Justin-Go Wat lezen we in de vakantie? Thrillers, romantische boeken, kiezen we uit het ongelezen stapeltje op ons nachtkastje, storten we ons op die ene klassieker die je echt moet hebben gelezen, pakken we achteloos een aangeprezen titel uit de Top10 of laten we ons uitgebreid adviseren door een enthousiaste en nimmer verzakende boekverkoper? Tja...

Het debuut van de Amerikaans-Japanse schrijver Justin Go heb ik met veel genoegen gelezen. Spannend, onderhoudend, verrassend en je steekt er ook nog wat van op. Maar ik had ook last van tegenstrijdige gevoelens. Hangt het boek van clichés en gemeenplaatsen aan elkaar en is er sprake van uitgebreid leentjebuur spelen bij groten uit de literatuur zoals bijvoorbeeld Charles Dickens?

Uitgever De Bezige Bij opent op de achterkant van De onverbiddelijke tijd (paperback, 491 blz. € 19,95) met twee onverbiddelijke aanbevelingen: "Een avontuurlijke queeste, een ontroerend liefdesverhaal en een historische tour de force ineen. Het duizelingwekkende debuut van een talentvolle nieuwe auteur". Dat belooft wat!

Twintiger Tristan Campbell is net afgestudeerd als hij in zijn appartement in San Fransisco een aangetekende brief van een notaris uit London ontvangt. Eenmaal daar aangekomen verneemt hij dat hij waarschijnlijk de enige erfgenaam is van Ashley Walsingham een Engelse alpinist en legerofficier, die bij zijn poging om in 1924 de top van Mount Everest te bereiken, is omgekomen. Geen origineel gegeven maar wel de basis voor een spannend avontuur. Tristan heeft slechts twee maanden de tijd om aan te tonen, dat hij de achterkleinzoon is van Imogen Soames-Anderson, de geliefde van Ashley en die nimmer het aan haar nagelaten fortuin heeft opgeëist.

De schrijver bouwt de spanning bekwaam op. Tristan is de ik-figuur, verteller en duidelijk een jongeman van deze tijd. Hij komt wat kleurloos over. Onbevangen stort hij zich in talloze archieven en zwerft heel Europa door om uiteindelijk zijn doel in IJsland te bereiken. Onderweg ontmoet ook hij zijn grote liefde, maar dat heeft hij aanvankelijk nog niet door.

Om en om wisselen tussen de hoofdstukken heden en verleden elkaar af en dat maakt de spanningsboog ijzersterk. Justin Go was vermoedelijk de beste leerling van de schrijversacademie, want hij past geraffineerd uitsluitend de tegenwoordige tijd toe. De geschiedenis van Ashley, diens alles overstijgende liefde voor Imogen, die hij slechts heel kort maar intens heeft gekend, zijn ervaringen in de Eerste Wereldoorlog en zijn fanatieke beoefening van de bergsport, dat alles wordt in de tegenwoordige tijd beschreven. Ik houd daar wel van, want je word op die manier nog nadrukkelijker in het verhaal getrokken.

Serieuze recensenten verwijten de schrijver dat er weinig diepgang in het boek zit en dat de karakters vrij plat zijn. Dat geldt naar mening voornamelijk voor Tristan, die zowel waarnemer als deelnemer is. De personages van Ashley en zijn maat Price zijn wel aardig uitgediept. Hun beklimming van de Mount Everest is gebaseerd op de waargebeurde geschiedenis van een Engelse expeditie waarvan nooit is bewezen dat zij de top hebben gehaald. Samen met de beschrijvingen van de Eerste Wereldoorlog absoluut de sterkste delen van De onverbiddelijke tijd. Daarom zeker een (vakantie-) aanrader.

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur