Rood-zwartveertigEen Scandinavische thriller, geschreven door Franse auteur, een scheutje Dan Brown, gesitueerd in Lapland, botsingen tussen oude en nieuwe culturen en daarmee heb je een zeer bijzonder verhaal in handen. Wat weet je van dat land? Koud, sneeuw, ijs, bewoners in bonte klederdracht, rendieren en geheimzinnige sjamanen met voorvaderlijke rituelen.

Al deze ingrediënten en een waardvolle sjamanentrommel, die tientallen jaren geleden werd verduisterd, komen samen op de plek waar deze trommel thuishoort. Net voordat hij wordt geëxposeerd, wordt de trommel, waarvan het vel volstaat met cryptische symbolen, gestolen. De Lap Klemet en zijn jonge team genoot Nina, vers van de politieacademie zijn van de rendierpolitie(!) en storten zich in een verontrustend onderzoek. Dan wordt je meegesleurd in een onbekende en fascinerende wereld.

Veertig dagen zonder schaduw door Olivier Truc (Signatuur Noir, paperback 446 blz. € 19,95) is een boek dat er weer eens lekker uitspringt! Met veel plezier gelezen. De oorspronkelijke titel Le dernier Lapon (de laatste Lap) zou op Texel wel voor enig gegniffel hebben gezorgd...

En daarna schakelde ik meteen door naar het langverwachte derde deel in de serie De grote eeuw door Jan Guillou, zonder meer de populairste schrijver van Zweden. Bruggenbouwers en Dandy uit het noorden zijn de kroon op het omvangrijke oeuvre van deze bijzondere schrijver, die deels uit eigen ervaring en met veel kennis van zaken middels het levensverhaal van de drie Noorse broers Lauritzen de geschiedenis van Europa vanaf eind 19 eeuw tot leven brengt.

Kunst, cultuur, techniek, politiek en menselijk drama verbindt hij spelenderwijs. Zijn personages zijn levensecht. Je voelt je steeds meer bij hen betrokken en wordt deelgenoot van hun bestaan. Hij schuwt niet om historische grootheden in zijn verhaal te betrekken, waardoor de geloofwaardigheid alleen maar toeneemt.

Tussen rood en zwart (Prometheus, gebonden 310 blz. € 15,-) speelt zich af tussen twee wereldoorlogen in Berlijn en in het Zweedse Saltsjöbaden. De Eerste Wereldoorlog is voorbij. De broers zijn zowel economisch als persoonlijk zwaar getroffen. Oscars bezittingen in Afrika zijn geconfisqueerd. Albie, Sverres geliefde sneuvelde en hij werd zelf na twintig jaar uit zijn landgoed gezet. Lauritz en Ingeborg verlaten Bergen omdat hun zoon Harald als Duitser doodgeslagen dreigde te worden op school.

Het hervinden van een beter leven kost tijd, maar al snel dompelen zij zich onder in de vrolijke jaren twintig. Duitsland herstelt en er zal nooit meer oorlog zijn. Niets wijst nog op het drama dat de familie Lauritzen en de rest van de wereld staat te wachten. De sfeertekening van de tijdgeest in deze misleidende periode is pakkend en Guillou maakt duidelijk dat de meeste mensen niet beseften wat er gaande was. De broers manoeuvreren handig met de machthebbers om hun verworven posities te kunnen handhaven. De jeugdige Harald beweegt zich in SS-uniform in de kringen rond Hermann Göring.

De dan nog onbekende schrijver Berthold Brecht, politieke tekenaar George Grosz en zelfs Franz Biberkopf, de hoofpersoon uit de beroemde roman en film Berlin-Alexanderplatz, worden Guillou op een geraffineerde wijze in het verhaal verwerkt. Zo ontstaat er een nieuwe, literaire wereld. Dat is mede de kracht van dit aangrijpende boek.

Het gerucht gaat dat er nog een vierde deel op komst is. Binnenkort ontmoet ik met nog een aantal collega's Jan Guillou, die dan zal onthullen of dit waar is...

  

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur