blauwe-nachtDe dames van Nauta Boek bezochten onlangs De Libris Inspiratiedag 2014. Je ontmoet collega's, schrijvers en uitgevers. Er zijn lezingen, workshops en tafelgesprekken met beroemde auteurs zoals Jan Siebelink. "O, komt u helemaal van Texel?!" Voor veel mensen is dat blijkbaar een nog steeds bijzondere prestatie. Je kan natuurlijk antwoorden dat dat allemaal wel meevalt. Maar toch. Siebelink is nog nooit op Texel geweest en zijn nieuwe boek zou best een aanleiding kunnen zijn.

Alle bezoekers ontvingen een gratis, gesigneerd exemplaar van De blauwe nacht (De Bezige Bij, gebonden 316 blz. € 19,90). Overigens geen bijster originele titel, die al vaker door anderen is gebruikt. Ik was toe aan een nieuw boek en gezien de vijf steren die Paroolrecensent Arie Storm toekende, had ik hoge verwachtingen. Meestal ben ik het helemaal niet met hem eens. Hij is een professionele criticus. Voor mij staat leesplezier voorop en dat wil ik graag met u delen.

De opening is meteen raak. "Hij was in staat geweest haar te doden." Wie en waarom wordt pas later duidelijk. Parijs zestiger jaren, aanslag op De Gaulle, Algerijnse terroristen, een Citroen DS vormen mede het decor waarin de hoofdfiguur Simon Aardewijn letterlijk en figuurlijk zijn weg zoekt. In de herfst van zijn leven wil hij promoveren op de Franse literatuur aan het eind van de 19e eeuw. Decadentie, Fin de siècle.

De beschrijvingen van de Franse hoofdstad zijn akelig nauwkeurig, op het irritante af. Reisgids of roman? Siebelink is een bekwaam schrijver en zijn boeiende stijl sleurt je moeiteloos mee in het leven van een man waarin liefde voor de literatuur en zijn niet te stillen behoeften aan –gewillige- vrouwen de belangrijkste motieven zijn.

Aardewijn is een charmante man en lijkt geportretteerd naar het beeld van zijn schepper. Zijn colleges aan de universiteit van Leiden over o.a. Huysmans, die hij zeer bewonderd, zijn een groot succes. Studenten adoreren hem. Hij heeft de vrouwen voor het uitkiezen. Zijn seksuele honger en aandrang zijn groot. Hij lijkt onverzadigbaar. Hij heeft naast zijn vrouw minnaressen en het bezoeken van ranzige bordelen is voor hem een onontkoombaar genoegen. Of een straf, een boetedoening? Uiteindelijk loopt hij in zijn eigen val.

Simon heeft sterke gevoelens voor zijn dochter Elsa, die net niet tot een incestueuze relatie leiden, maar onderhuids voortdurend aanwezig zijn en voor de lezer een ongemakkelijk gevoel oproepen. Waarom heeft die man niet genoeg aan al die vrouwen die hem aanbidden?

De afgelopen regenachtige zondagmiddag was de gelegenheid om De blauwe nacht in één ruk uit te lezen. Er staan veel Franse teksten in die in vertaling achterin worden verklaard. Dat het boek dramatisch zou eindigen is al duidelijk vanaf de openingszin en de vreselijke sneeuwstorm waarin Simon met zijn Citroen DS belandt. Ik werd er niet vrolijk van. Het verhaal achtervolgt mij nog steeds. Is dat de kracht van ware literatuur? We moeten Siebelink maar eens uitnodigen voor een lezing op Texel, dat doe hij vast net zo overtuigend als zijn romanpersonage.

"Hij had zin om in die chaotische kamer een oorlog te beginnen. Een lamp tegen de grond te smijten, een stoel door het raam, kramp krijgen in je vingers van de kracht die je zette. Die verdomde, verdoemde kamer. Ja, een hol. Die Hölle. De hel. Hij wilde iets kapot maken. Hij ging het bed uit....De vervloeiingen, de schakeringen kon hij steeds moeilijker onderscheiden."

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur