BuitenVoorjaarsmoeheid? Last van geen zin of gewoon even rust in mijn hoofd na het verwerken van het schitterende boek Jouw gezicht zal het laatste zijn, dat ik de vorige keer besprak? Dat zal het zijn. Dit verhaal moest bezinken en ruimte maken voor alle aandacht die de afgelopen dagen in de media werd besteed aan de Mattheus Passie, ook voor mij nog steeds een uitzonderlijke, muzikale en spirituele ervaring. Muziek en literatuur verrijken het leven.

Als zestienjarig ventje bezocht ik ooit de Kweekschool in Den Helder. "Wordt maar onderwijzer dan kan je ook nog journalist worden, kijk maar naar Koos Postema". Ik ben nooit voor de klas beland, maar kreeg in dat jaar onverwacht op indringende wijze te maken met de het meesterwerk van Bach.

Muziekleraar Herman Zaal, destijds een beroemd en gevreesd dirigent in Noord- Holland, repeteerde elke maandagochtend met alle(!) leerlingen de koorpartijen uit de Mattheus. Die repetities werden voorafgegaan door een stichtelijke weekopening van directeur Pierre Möller. Ik kon, durfde nauwelijks te zingen en liet me maar meeslepen door de tenoren die om mij heen stonden.

De definitieve uitvoering met nog meer koren, professionele solisten en Het Noord-Hollands Filharmonisch Orkest vond plaats in de Bethelkerk. Dirigent en orkest verschilden in opvatting over de tempi en dat leidde tot beschaafde conflicten. Ik had mijn schroom enigszins overwonnen en zong sommige stukken uit volle borst mee. De muziek greep mij vaak zo heftig aan dat ik me min of meer onzichtbaar probeerde te maken. De tranen waren onherroepelijk. Wir setzen uns mit Tränen nieder Je komt er nooit meer van los. Die emoties zijn tijdloos.

Tja, wat zou ik nou eens gaan lezen? Iets gezelligs, leuk, makkelijk, spannend of een interessant debuut? Het werd Buiten!, de natuur is dichterbij dan je denkt door Arjan Postma (Boekerij, paperback 256 blz. € 15,-) Postma? Ja natuurlijk, die blonde, stoere boswachter, die zo aanstekelijk kan vertellen.

Hij heeft in korte tijd de harten veroverd van natuurminnend Nederland dankzij zijn enthousiaste optreden in o.a. DWDD en RTV Noord-Holland. Postma heeft een eigenzinnige kijk op de natuur en overtuigt zelfs de meest ervaren natuurvorser met zijn persoonlijke, uitgesproken opvattingen.

Boswachter Arjan legt in korte, prettig geschreven stukjes uit waarom hazen de Hells Angels van de polder zijn en schattige koolmeesjes ongelooflijke schuinsmarcheerders. Onder kemphanen tref je travestieten. "Niets menselijks is de dieren vreemd". Of je nou door het bos loopt, langs het strand of in je eigen achtertuin, je zult dingen ontdekken die vroeger verborgen bleven. Lees Buiten! en trek er op uit!

"De zeehond hoort in de Waddenzee, hij is deel van het ecosysteem. Natuurlijk, als de stand ineens hard terugloopt, grijp je in. Maar waarom toch die behoefte om eindeloos te blijven dokteren? Zeehonden hebben duizenden jaren prima zonder onze hulp gekund. Het is toch juist mooi om als natuurbeschermer een stapje terug te zetten en de natuur haar werk laten doen?"

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur