Pedro

Vrijwel alle boekbesprekingen betreffen recent verschenen uitgaven. We moeten bij blijven en mogen niets missen. Met als gevolg dat maar een beperkt aantal titels voldoende aandacht krijgt en veel nieuwe boeken nauwelijks een kans krijgen. Juist in het voorjaar is het aanbod groot en maak daaruit maar eens een goede keus.

Uitgevers zijn royaal in het uitdelen van leesexemplaren. Dan maar hopen dat hun verwachtingen worden bewaarheid en dat zij een bestseller of zelfs een meesterwerk in handen hebben. Onze collega's in De Wereld Draait Door bespreken één keer per maand vier titels waaruit zij Het Boek van de Maand kiezen. Een welkome actie die voor extra omzet kan zorgen. Dat verschilt per keer en ook per locatie.

Meestal kan ik mij vinden in hun keus. Ook bij ons is heel veel belangstelling voor Twee wegen door Per Petterson en voor het prachtige boek over "de kunst die ons bindt" Made in Europe van Pieter Steinz. Direct na de uitzending kunt u op onze website zien welke titels zijn verkozen en of die ook in de winkel voorradig zijn.

Deze keer geen actuele titel of een bespreking van een boek dat nog moet verschijnen. Op onze plank met leesexemplaren trof ik een weinig opvallend boek, qua formaat en vormgeving. Wel een aansprekende foto op het omslag en een lange titel. Uitgegeven tweede helft 2013 en zelfs een redelijk aantal van verkocht. Het prikkelde mijn nieuwsgierigheid en ik heb er geen spijt van. Mijn verzuchting na het omslaan van de laatste bladzijde is veel zeggend: "Als ik tien boeken moet meenemen naar een onbewoond eiland dan zit deze er absoluut bij!"

Het betreft het debuut van de jonge Portugese schrijver Joâ Ricardo Pedro, Jouw gezicht zal het laatste zijn (Signatuur, gebonden 183 blz. € 18,95). Hij is oorspronkelijk technisch ingenieur, werkte tien jaar in de telecommunicatie en na ontslag kon hij een langgekoesterde droom vervullen: het schrijven van een roman. Pedro is een toptalent, die hoge eisen aan zichzelf en zijn lezers stelt. Stijl en sfeer tonen verwantschap met Gabriel García Márquez.

"De literaire ontdekking van Portugal" gaat over doutor Augusto Mendes, een zeer welgestelde dokter, die tijdens de dictatuur van Salazar de stad verlaat om in ver en afgelegen dorp te gaan wonen. Niemand weet waarom. Zijn zoon Antonio komt getraumatiseerd terug uit de oorlog in Angola. Diens zoon Duerte Mendes is de eigenlijke hoofdpersoon van dit fascinerende boek. Hij een begenadigd pianist, die de muziek helemaal de rug toekeert.

Hij beseft dat ook hij is aangeraakt door zijn beladen familiegeschiedenis, en dat hij degene is die het een plek moet geven. Een buitengewoon intens en poëtisch verhaal over drie generaties van een Portugese familie. Toen ik het uit had, ben ik meteen opnieuw begonnen en las achter elkaar de eerste drie hoofdstukken. Elk hoofdstuk is een bijna op zichzelf staand verhaal. Uiteindelijk past alles als een puzzel in elkaar.

"Je vader was een van de laatsten die van boord kwam. Er stond haast niemand meer op de kade. Hij leek verdwaald, alsof hij was aangekomen in een land dat hij niet kende. Een land waar niemand op hem wachtte. Hij liep naast een medesoldaat die hem bij zijn arm hield, als om hem de weg te wijzen. Een moment was ik bang dat hij blind was (...) Ik gilde over de bijna lege kade: "Lieverd dit is onze zoon! Onze Duarte!"
 

 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur