Koot Een vulpen?! Kees van Kooten signeerde met een sierlijke vulpen na afloop van zijn boeiende en humoristische lezing in een vrijwel afgeladen Question Plaza ter gelegenheid van het jubileumfeest van "onze" Openbare Bibliotheek. Verrassend veel jongeren en natuurlijk fans van het eerste uur lieten zich meeslepen door Koot die de zaal vaardig en vooral zeer persoonlijk bespeelde met onder meer een knipsel uit de Texelse Courant en een vermakelijk verhaal over grootmoeders keuken.

Wij mochten de boekentafel verzorgen en mijn aanvankelijke scepsis ( iedereen heeft toch al een boek van hem) werd helemaal weggenomen. Leuke verkoop en een heerlijk begin van de Boekenweek. Dankzij veel publiciteit en een buitengewoon goed geschenk van Tommy Wieringa en het aanstekelijke essay van Jelle Brandt Corstius werd het een ouderwets goede en geslaagde boekenweek, die sinds vorig jaar ook echt een week duurt.

Het vrij reizen is op de afsluitende zondag. Ons streven is om altijd voldoende geschenken in te kopen, zodat wij niemand behoeven teleur te stellen. Helaas lukte dat dit jaar niet. Er zijn consumenten die op het laatst bedenken dat zij gratis willen "treinen' en daarom nog even snel een boek aanschaffen, maar helaas om vijf minuten voor sluitingstijd van de winkel teleurgesteld en zelfs verontwaardigd met lege handen moeten vertrekken. Het geschenk was op. Jammer.

Er zijn ook lezers die voor een aanzienlijk bedrag boeken kopen en dan voorzichtig en bescheiden vragen of zij misschien één geschenk extra mogen ontvangen. Dit in tegenstelling tot de assertieven die drie boeken van tenminste € 12,50 kopen en dan claimen dat zij recht hebben op drie geschenken. Wat doe je dan? In ieder geval niet al te moeilijk.

En heb ik zelf nog iets nieuws kunnen lezen in de afgelopen twee weken? Nauwelijks. Kees van Kooten signeerde voor ons Hartstochtjes (De Bezige Bij, paperback 152 blz € 15,-) met een leuke persoonlijke opdracht, die recht in de roos was. Inderdaad "overlappen" zijn hartstochtjes ook de onze. Een heerlijk boek om zomaar stukjes in te lezen, de illustraties bekijken en een wereld te ontdekken die je bijna was vergeten of zelfs niet hebt gekend. Van Kooten is soms heel dichtbij en veraf. Hij vist steeds in dezelfde vijver maar die blijkt onuitputtelijk.

Onze feestelijke afsluiting van de Boekenweek was de presentatie van het nieuwe fotoboek van Ruth de Ruwe & René Pop Texel door de lens van (Ruth de Ruweprodukties gebonden 152 blz. € 24,95). Onder grote belangstelling overhandigde Ruth het eerste exemplaar aan Wouter de Waal, directeur van de VVV. "Want hij promoot het Texel waar René en ik zo van houden!". De Waal onderstreepte dit met de opmerking dat "Texel het mooiste eiland van de wereld is". Nou, zo kannie wel weer!

Van Kooten inspireerde mij om voor de eerste opzet van deze column ook weer eens mijn vulpen ter hand te nemen. Het gaf mij het bijna vergeten "opstelgevoel" terug dat ik ooit beleefde als wij op de lagere school een onderwerp mochten kiezen voor een opstel. Met mijn penhouder voorzien van een kroontjespen schreef ik met mijn linkerhand al fantaserend de prachtigste verhalen...

 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur