wieringa

Boekenweek 2014. De negenenzeventigste! Van alle activiteiten in de wereld van het boek is De Boekenweek verreweg het bekendst. Het thema is dit jaar Reizen onder het motto Onder tussen ergens anders. Het wordt steeds moeilijker om een thema te vinden. Herhaling ligt voor de hand en het ziet er naar uit de er voortaan geen thema meer wordt gebruikt. Het gaat immers altijd om boeken, literatuur en lezen. Een onuitputtelijke inspiratiebron voor De Boekenweek.

Tommy Wieringa werd deze keer uitgenodigd om het geschenk te schrijven. Ook hij vond het een eervolle opdracht en het resultaat mag er zijn. Bij aankoop van € 12,50 aan Nederlandse boeken krijg je het prachtige Een mooie jonge vrouw cadeau. Inclusief een gratis kaartje voor vrij reizen met de NS op zondag 16 maart.

Arjan Peeters van De Volkkrant schreef een laaiend enthousiaste recensie en kende zelfs vijf sterren toe. Helemaal mee eens! Wieringa is één van de allerbeste schrijvers van ons land. Origineel, bekwaam, eigenzinnig, verrassend en hij stelt eisen aan zijn lezers. Zijn teksten wringen, schuren, ontroeren en er schuilt veel onderhuidse humor en cynisme in.

In slechts 93 bladzijden schetst hij de kanteling in het leven van een man in de veertig die een verhouding begint met een mooie jonge vrouw. Zij betekent een overwinning op de tijd, maar zijn ouderdom en verval kan hij niet meer afwenden.


" Hij werd naar haar toe getrokken, als water naar het laagste punt. Hij liet zich gaan, uiteindelijk, hij was niet gemaakt om zich schrap te zetten. Haar jonge huid op de zijne, de extase – het benaderde het geluk van de eerste keer, dichterbij kon hij niet komen".

Boekenweekgeschenken hebben altijd een prominente plaats in mijn boekhandelaars- en lezersleven ingenomen. Deels gekregen uit de nalatenschap van ouders en grootouders en zelf verzameld. De complete collectie, waaronder een aantal zeer zeldzame exemplaren, staat sinds de laatste verbouwing tentoongesteld in onze winkel en geeft altijd veel gespreksstof.

Een aanrader voor de liefhebbers van A.F. Th. van der Heijden is de bundel Uitverkoren (De Bezige Bij, gebonden 224 blz. € 12.50). Met het voltooien van Tonio was nog lang niet alles gezegd over zijn verongelukte zoon. Van der Heijden gaf na verschijnen geen mondelinge interviews, maar deed dit schriftelijk. Deze artikelen groeiden uit tot een esay-achtig stuk over de ontstaansgeschiedenis van Tonio. Het resultaat is een nietsontziend en onthullend boek over de dood, over schrijven en over het schrijven over de dood. Indringend en aangrijpend.


                                                                             *

Acties tijdens De Boekenweek bij Nauta Boek.

Zaterdagmiddag 8 maart om half vier signeert Esmir van Wering haar tweede roman Reislust (Meander, paperback 152 blz. € 12,95).

Kees van Kooten verricht op zaterdag 8 maart de aftrap van het jubileumjaar Bibliotheek Texel 50 jaar! De locatie is Question Plaza en de entree bedraagt
€ 12,50. Aanvang 20.00 uur. Nauta Boek verzorgt de boekentafel met vrijwel alle titels van "Koot", die uiteraard ook zal signeren.

Op de laatste dag van De Boekenweek, zaterdagmiddag 15 maart om drie uur presenteren en signeren Ruth de Ruwe & René Pop hun nieuwe, schitterende fotoboek Texel door de lens van (Ruth de Ruwe producties, gebonden 152 blz.
€ 24,95).

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur