Hartslag
Polare! Op het moment dat ik dit schrijf zijn de twintig grote boekwinkels van Polare al een week gesloten. Volgens de directie voornamelijk door onenigheid over de leveringsvoorwaarden van het Centraal Boekhuis - een gezamenlijke onderneming van boekhandelaren en uitgevers - is deze impasse ontstaan en doet veel schade aan het imago en voortbestaan van ons mooie vak. Maar er is natuurlijk veel meer aan de hand. Schaalvergroting, mismanagement, ontlezing (?), internet, e-readers en illegale downloading zijn volgens veel deskundigen de oorzaken van deze droevige situatie. Tsja, ik denk dat de bezieling ontbreekt.

Hoe nu verder? Weg met die grote organisatie, terug naar zelfstandigheid onder de eigen vertrouwde namen zijn suggesties die worden gedaan door meelevend publiek en vakmensen. In alle media wordt herhaaldelijk betoogd dat een goede boekwinkel meer is dan een doorgeefluik met een kassa. Een plek waar je graag komt, over boeken maar ook over andere onderwerpen met elkaar praat en enthousiaste boekverkopers je regelmatig met een bijzondere uitgaven verrassen.

Door al die commotie en nog helemaal vol van De waarheid over de zaak Harry Quebert kwam ik niet op gang in een thriller die mij nadrukkelijk was aanbevolen door de uitgever. Want spelend in de zestiger jaren, een lijk van een jonge vrouw achter de Abbey Road Studios (Beatles!) en geschreven door een auteur die zich kan meten met zijn Scandinavische collega's, dat moest wel iets voor mij en mijn generatiegenoten zijn. Helaas. Ik kwam er niet in, kon mij niet concentreren en heb Lied van een dode door William Shaw (Luitingh – Sijthoff paperback 364 blz. € 19,95) voorlopig ter zijde gelegd.

Toch wil/moet ik lezen. Op zich geen probleem, want met een winkel en huis vol heb ik keus genoeg. Al meerdere malen heb ik mijn bewondering getoond voor  A.L. Snijders, uitvinder van het Zeer Korte Verhaal (ZKV) Gestaag groeit zijn lezerspubliek, dankzij zijn weblog, columns in de VPRO-gids en het voorlezen bij de KRO op Radio 4. Hiervan is een fraaie boekje met cd verschenen De hartslag van de aarde (AFdH uitgevers, gebonden 45 blz. illustraties van Peter van Straaten, € 24,50). De cd bevat tevens opnamen van zeer korte pianostukken van de Catalaanse componist Federico Mompou. Een prachtige combinatie.

"Gat

Drie bosarbeiders hoog in de bomen, klimhaken, motorzagen. Je kunt niet zeggen dat het stil is in het bos, maar het is er wel eenzaam, want mijn kleinzoon en ik zijn de enigen die toekijken. Hij is zeven, ik zeventig – toeval. Als de kruinen eruit gezaagd zijn, komen twee arbeiders naar beneden, een blijft achter. We zien iets wat we niet geloven: hij vliegt naar de top van een andere boom, en vandaar weer naar een andere. Hij heeft grote vleugels gekregen, hij is een engel geworden. Wij rennen op de grond met hem mee, wij horen het zware ruisen boven ons hoofd. Aan de rand van het bos houdt hij in, dan gaat hij recht omhoog, tot we hem niet meer zien. Ik kijk naar mijn kleinzoon die er rustig bij staat, alsof we iets gewoons hebben gezien. Ik vraag hem wat er is gebeurd. Hij zegt: "De man is ontsnapt, er zat daar een gat in de lucht". Daarna lopen we rustig naar huis en praten er niet meer over".

Na het lezen van deze schitterende, poëtische tekst val ik ontroerd, gesterkt en met een glimlach in slaap. Polare? Volare, want dàt doe ik in mijn dromen!

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur