dicker
Uitgeverij De Bezige Bij zet groot in voor De waarheid over de zaak Harry Quebert (paperback 608 blz. € 19,90) van de onbekende, jonge Zwitser Joël Dicker. Interviews met de schrijver, paginagrote advertenties moeten in deze stille periode de lezers nieuwsgierig maken naar zijn boek.
In Frankrijk is het een ongelooflijk succes en bekroond door de Académie Française. In Nederland werd de Prix Tulipe toegekend, een nieuwe onderscheiding voor vertalingen uit het Frans.

De recensies in ons land zijn wisselend. Is het wel "hogere" literatuur? Of is het pulp? Een criticus van Nu.nl sprak zelfs van de nieuwe Harold Robbins en dat was niet positief bedoeld. Daar ben ik het helemaal niet mee eens. Het is uitermate spannend, goed geschreven, boeiend tot de laatste bladzijde, kortom voldoende elementen voor een ijzersterk boek, dat ik in ieder geval met veel plezier heb gelezen. Het is een ware pageturner, een bladzijomslaander. Je kunt het niet laten liggen. Doorlezen!

Dicker toont veel verwantschap met John Irving en dat is zeker een compliment. Toevallig(?) speelt zijn verhaal zich af in New Hampshire en handelt over twee schrijvers. Marcus Goldman, jong, ambitieus, gebukt onder een writer's block (onvermogen om tot schrijven te komen) en zijn mentor, sterauteur Harry Quebert. Marcus vestigt zich tijdelijk bij Harry in diens grote, maar eenzame landhuis en rekent op steun voor zijn tweede boek. Hij móet schrijven, want zijn uitgever heeft hem met een wurgcontract in de tang.

In Harry's tuin wordt het lijk gevonden van Nola, die dertig jaar eerder op vijftienjarige leeftijd is verdwenen. Harry is direct verdachte, want hij heeft destijds een Lolita-achtige verhouding met haar gehad. Het dorp is meteen weer in rep en roer. Zie je wel! Marcus wil zijn mentor redden en duikt in het leven van de dorpelingen. Dat wordt hem niet in dank afgenomen. Waarom wroeten in een duister verleden?

De kracht van het boek schuilt in de verschillende niveaus waarop je het kunt lezen. Simpelweg als een spannende thriller, een zwoele roman over een verboden liefde, maar vooral als aanklacht en satire op de Amerikaanse uitgevers wereld. Managers die jonge schrijvers uitmelken. Contractueel nieuwe boeken afdwingen, op weg naar alweer een bestseller, want voor hen telt niet de literatuur maar het gewin.

Het omslag met een schilderij van Edward Hopper roept onmiddellijk de sfeer van het verhaal op. De schrijver verbleef geruime tijd in New Hamshire en zijn ervaringen vormden mede de bouwstenen van dit schitterende boek. Beslist geen pulp, maar een oprechte aanrader.

                                                                     *

In de gedrukte media was het afgelopen weekend ruime aandacht voor de Zweedse schrijver Jonas Jonasson, die in de afgelopen twee jaar wereldberoemd werd met De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween. Inmiddels verfilmd (vanaf april in ons land te zien) en een Hollywoodproductie staat op stapel. Een hilarisch boek, dat ook ik met genoegen heb gelezen.

Nu is er een tweede roman, De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje (Signatuur, gebonden 350 blz. € 19,95) vol met dezelfde ingrediënten – en nog veel meer – waarmee hij zich opnieuw een verrassend en origineel auteur toont. Spanning, humor en ook nu weer een galerij van groten der aarde. Presidenten, atoomgeleerden, topmilitairen, zonderlingen, een koning en idiote, maar toch logische verwikkelingen. Ik vond het uiteindelijke nogal over de top, maar voor een breed publiek beslist een leuke leestip!

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur