Naast Boekblad, het vakblad voor de boekhandel lees ik met veel plezier Boekenpost, een tijdschrift voor liefhebbers van boeken, prenten, strips en boekencuriosa. Columns, diepgravende artikelen en veel uitgesproken meningen. De een vindt een bepaald boek pulp en de ander prijst het als een van de mooiste uitgaven ooit. Dan slaat mij soms de schrik om het hart.
Lees ik wel kritisch genoeg? Ben ik alleen maar enthousiast?

Collega René Hesselink publiceert in Boekenpost zijn Winkeldagboek. Zijn boekwinkel is beduidend anders dan de onze en hij heeft een provocerende opvatting over wat hij goed en fout vindt. Hij meent dat de toekomst van ons vak wordt bepaald door kwaliteit. Mee eens, maar hij onderbouwt dat met een opvatting die ik niet deel: " Ik merk dat in mijn eigen winkel. De klassieken, de degelijke literatuur, dìe verkoopt, maar de gehypte rommel van Donna Tartt en Kluun is na anderhalve maand aan de straatstenen niet meer te slijten". Dat zegt meer over zijn beleid, dan over de kwaliteit van Donna Tartt.

Twee totaal verschillende boeken zorgden in de afgelopen periode voor veel leesplezier. Stoner van John Williams was de literaire sensatie van het afgelopen jaar. Een boek dat oorspronkelijk in 1965 is verschenen en in ons land een bestseller werd. Vijf jaar voor Stoner publiceerde Williams een totaal ander (meester-)werk dat nu ook in een Nederlandse vertaling is verschenen. Butcher's Crossing (Lebowski, paperback 334 blz. € 19,95) is een onvervalste western. Ik zag het in "full technicolor" voor me. Het gegeven is simpel, prachtig uitgewerkt en beeldend beschreven. Wat een inlevingsvermogen èn kennis van zaken.

Amerika 1870.Will Andrews stopt met zijn studie en trekt westwaarts op zoek naar avontuur. Hij wil het echte Amerika leren kennen. Na een lange reis komt hij in het desolate gehucht Butcher's Crossing. Hij ontmoet de ervaren jager Miller en besluit om met hem en nog twee anderen mee te gaan op de laatste, grote bizonjacht. Miller kent het bestaan van een verborgen vallei waar hij ooit veel bizons zag. De jacht is succesvol maar eindigt dramatisch. Een sneeuwstorm dwingt hen tot overwinteren.

De recensies zijn vrijwel allemaal lovend. Sommigen vinden het zelfs beter dan Stoner, maar dat is een manke vergelijking. De overeenkomst schuilt in de "onwaarschijnlijke mooie, sobere en heldere stijl". Het is spannend, aangrijpend en het einde doet je wegdromen over de oneindige prairie. Een roman over verlangen naar een intens leven, en het verlies van onschuld; een verhaal dat diep graaft in de menselijke ziel.

"Al rijdend kwamen de vlokken op hem af, en als hij ernaar keek, tolde zijn hoofd al net zo rond als de vlokken, en het duizelde hem ervan. Hij richtte zijn blik op de rijdende wagen en zag de sneeuw als een waas voor zich, als een brede sluier die hem omgaf en hem van de anderen isoleerde, al kon hij ze vaag zien".

Natuurlijk laat ik me weer teveel meeslepen in mijn enthousiasme en zou ik wat kritischer moeten zijn. Dat ben ik juist wel, maar over die boeken schrijf ik niet, want ik wil mijn leesplezier met u delen. Over twee weken in mijn volgende column die zal gaan over De waarheid over de zaak Harry Quebertt door Joël Dicker, het andere boek dat de afgelopen tijd mijn hoofd en hart vervulde.

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur