Sez-NerMandela overleed op Sinterklaasavond. De volgende morgen vroeg een klant enigszins cynisch of we al stapels boeken over hem naast de kassa hebben liggen. Attente uitgevers vragen per email aandacht voor hun Mandela-uitgaven. Oorzaak en gevolg. Trouwe lezers weten dat ik regelmatig over "toeval " schrijf. Ook nu is er weer sprake van een merkwaardige samenloop van omstandigheden.

Diezelfde ochtend staat er jong stel voor de toonbank om af te rekenen. Het meisje trekt haar portemonnaie, pakt er een bankbiljet uit en ik kijk recht in het vriendelijke gezicht van Mandela. Ze was de vorige dag teruggekeerd uit Zuid-Afrika en hoorde pas bij thuiskomst dat hij is overleden. Je zou kunnen denken dat ik bewust zoek naar die zogenaamde toevalligheden. Nee. Ze gebeuren altijd onverwachts en dat klinkt logisch...

Toen de Tour de France van dit jaar startte op Corsica, sloeg ik op hetzelfde moment een boek open dat zich daar afspeelt. Die dingen overkomen mij met enige regelmaat. Zaterdag 7 december is er een oude vriend in de winkel waarmee ik liefde en belangstelling voor muziek en literatuur gemeen heb, hoewel onze smaken nogal verschillen. Over Lucebert, Ik ben een gemankerde saxofonist (Huis Clos, boek + 2 cd's € 32,50) zijn we het helemaal eens. Ik breng een bijzonder boek – waarover later meer – onder zijn aandacht, echt iets voor hem. Overbodige actie: hij is het al aan het lezen!

Op dat moment stapt er een generatiegenoot binnen en er ontspint zich meteen een gesprek over boeken. De twee hebben elkaar al lange tijd niet gezien en daarom trek ik mij bescheiden terug. Later zie ik dat ook hij dat bijzondere boek heeft aangeschaft.

Het betreft de Sez-Ner-Trilogie (De Bezige Bij, € 22,90) van de jonge Zwitserse schrijver Arno Camenisch (1978). Het zijn drie losse paperbacks van ieder circa 90 pagina's: Sez Ner, Achter het station en De laatste. De trilogie is in twintig landen uitgegeven en de auteur wordt gezien als een groot en uniek talent.

In korte, scherpe maar zeer levendige scènes schetst Camenisch een indringend beeld van het traditionele, landelijke leven in hartje Zwitserland. Het speelt in een streek waar wij vorig jaar zijn geweest. Toeval? Het is een keiharde wereld met soms gevaarlijk werk, eenzaamheid, alcoholisme en wrange tegenstellingen tussen tradities en de moderne tijd. Zeer behoudend, conservatief, maar ook mobieltjes en de allernieuwste auto's. De dierenarts rijdt in een Porsche.

Deel één speelt in de zomer op een alpenweide met in de hoofdrollen o.a. een kaasmaker, een varkenshoeder, een knecht met één boek, een herder en toeristen die zich gemakkelijk laten beduvelen. In het tweede boek ondergaan we het bekrompen leven in het dorpje Tavana, gezien door de ogen van twee hardleerse jongetjes, waarvan de oudste de schrijver is. Hun vader komt vrijwel elke nacht dronken thuis:

"Vader komt 's nachts onze kamer in en maakt ons wakker. Hij gaat op de rand van het bed zitten en legt ons uit wat goed is en wat niet, wie aardig is en wie niet, wie in orde is en wie een vervloekt varken en waarom je over zo iemand heen moet rijden. Hij gaat van het ene bed naar het andere, straalt en lacht en huilt dan weer, gooit zijn handen in de lucht, praat rijmend en zingt, vloekt heel hard, laat een scheet en zegt hoplala. De vis in zijn mond zwemt door zijn woorden heen".

Vooral die laatste zin vind ik geweldig. De trilogie is geheel opgebouwd uit dergelijke, korte stukjes. Goed leesbaar en meeslepend. In het derde, afsluitende deel zijn de personages veel ouder, dreigt een natuurramp en komt hun levenseinde naderbij. Opvallende literatuur, die irriteert en boeit. Zo hoort het.

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur