Big-Brother
Of Struûn nu met of zonder dakje (accent circonflexe) wordt geschreven doet niets af aan het succes van dit bijzondere evenement. Wij waren met duizenden onder dak of tentdoek en genoten van vele verrassende optredens. Waaronder ook literatuur in een zeer aansprekende vorm. Jaap Dros zette al enige tijd geleden elf prachtige gedichten van J.C. Bloem (1887-1966) op muziek en cd.

Zaterdagmiddag trad hij met zijn vaste violist op in een afgeladen Cinema Texel voor een zeer gemengd publiek, dat bijna letterlijk aan zijn lippen hing. Want Jaap is een authentieke persoonlijkheid die schijnbaar nonchalant vertelt en je spelenderwijs meetrekt in zijn bewondering voor de dichter. Voor mij één van de hoogtepunten. De cd is nog steeds verkrijgbaar evenals het verzameld werk van Bloem.

En omdat het nu toch over poëzie gaat, is het maar een kleine stap naar de nieuwe bundel van Judith Herzberg, Liever brieven (De Harmonie paperback 56 blz. € 15,90). In de bijlage van de zaterdageditie van Trouw stond een recensie die inclusief een gedicht twee pagina's besloeg. Toegankelijke en begrijpelijke gedichten, geschreven in een schijnbaar vrije vorm. Anders dan Bloem die volgens klassieke regels werkte.

Toegift

Natuurlijk haal je liever iemand uit het water
die nog te redden is. Maar stel dat hij nog leefde
wat hadden we dan voor hem kunnen doen. Hem vragen
waar zijn wanhoop op berustte. Hem zijn geliefde
weer terugbezorgen, of zijn werk, of zelfvertrouwen?

Nu kunnen we een heel klein beetje rouwen
niet eens om hem, omdat we hem niet kennen,
maar uit een vaag gevoel van menselijk fatsoen.

De bijna-liefde, bijna aandacht die hij straks nog
meekrijgt in zijn kist was misschien net dat
kleine beetje dat hem had kunnen redden,
dat hij bij leven had gemist.

Het rijm ligt verborgen, maar is er wel. Als je de zinnen als proza achter elkaar plaatst, is het net een ZKV (zeer kort verhaal) van A.L. Snijders en ook dan vind ik het mooi.

Muziek beheerste ons Struûnweekend en niet alleen omdat ik met mijn collega's van Sextet & Ko een bijdrage heb geleverd. Overal bands in diverse stijlen en het boek waarop ik me onlangs stortte (tip van Marrit) wordt voor een groot deel beheerst door "All that jazz". Toeval? Big Brother van Lionel Shriver (Atlas-Contact, paperback 413 blz. € 21,95) is echter veel meer dan een boek over jazz.

Het is een zedenschets van de huidige Amerikaanse samenleving. Gebroken gezinnen, populaire tv-series, persoonsverheerlijking, carrièreplanning, overconsumptie, drugsverslaving, familieverhoudingen en obesitas. De schrijfster heeft een scherpe pen en duidelijke mening over het grootste probleem van de westerse samenleving: vetzucht. De broer van de hoofdfiguur en vertelster Pandora is een getalenteerde, aan lager wal geraakte jazzpianist. Hij kent alle grote namen. " Man, ik heb drie jaar met Stan Getz gespeeld!"

Als zij hem voor een logeerpartij van het vliegveld haalt, herkent zij hem niet, want Edison is van 80 kilo gegroeid naar meer dan het dubbele! Zijn vreetzucht terroriseert haar gezin. Niets blijft meer zo als het was en een ramp lijkt onontkoombaar. Haar man is een teruggetrokken meubelmaker met een fascinatie voor gezond voedsel en kilometers maken op zijn racefiets. Zijn zoon verafschuwt zijn dikke stiefoom maar z'n dochter adoreert hem.

Als Edison na twee maanden op het punt staat om weer terug te keren naar de jazzscene in New York neemt Pandora een onontkoombaar besluit...."Ben ik mijn broeders hoeder?"

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur