LutineZelden ben ik echt tevreden over mijn boekbesprekingen. Achteraf kan het altijd anders en beter. Commentaar krijg ik uit verschillende invalshoeken en discussies met mijn lezers ga ik niet uit de weg, want dat houd je scherp. Toch is er wel eens tekst waarvan ik in alle bescheidenheid meen, dat het één van mijn betere is. Mis! Ze vonden het saai, te filosofisch en zijn halverwege afgehaakt.

Dat was een reactie op mijn vorige column. Zegt het meer over de lezers dan over de schrijver? Smaak- en of generatieverschillen? Toch probeer ik er wel rekening mee te houden: liever niet meer dan één boek per bespreking, niet te moeilijk, voorkom herhalingen en houd het spannend. Met onverminderd enthousiasme ga ik door met schrijven, getuige de frisse foto die vanaf heden "Daan leest" opent.

Uitgeverij De Geus stuurde begin augustus aan de boekhandels een ongecorrigeerd leesexemplaar onder het motto "met dit boek hebt u goud in handen". We mochten er niet over publiceren, want er rustte een embargo op tot 13 september. Wel wilde men graag een reactie, want het verkoopteam koesterde zeer hoge verwachtingen. Dit is spraakmakend!

Ik had alleen de titel gelezen en werd meteen gegrepen, want "Lutine" opende mijn geheugen en zette mijn fantasie heftig aan het werk. Grootvader van vaderskant (marineman)en mijn vader hadden vaak verteld over de geheimzinnige goudschat die in de bodem van zee verborgen ligt tussen Vlieland en Terschelling. In mijn herinneringen schemert ook een avontuur van Kapitein Rob met de Lutine, maar nader onderzoek leverde niets op...

Journalist en schrijver Martin Hendriksma heeft zich ondergedompeld in de geschiedenis van één de opmerkelijkste scheepsrampen aller tijden, de ondergang van het galjoen De Lutine. De ondertitel spreekt voor zichzelf,
De spannendste Nederlandse goudjacht ooit (De Geus, paperback, 402 blz. € 19,95). Inmiddels ligt het boek in de winkels en draait de publiciteitmachine op volle toeren. Een pagina in Het Noordhollands Dagblad, grote reportage in Elsevier, presentatie in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, lezingen enz.

De auteur citeert op zijn website de tekst die ik naar zijn uitgeverij stuurde:
"Maar nu ligt dit fantastische boek van Martin Hendriksma voor me. Ik heb het vrijwel in één ruk uitgelezen. Literaire non-fictie van de bovenste plank! Het leest als een thriller, strak gecomponeerd, voldoende klifhangers en althans voor mij en zeker anderen, veel nieuwe onthullingen. Bijzonder knap vind ik de manier waarop hij schijnbaar onbelangrijke personages een passende rol in deze geschiedenis geeft. Dan blijkt maar weer eens hoe mensen en hun handelingen met elkaar verbonden zijn. Zijn diepgaand onderzoek bracht die feiten en samenhang letterlijk boven water. Je mag verwachten dat dit boek een bestseller wordt. Daarvoor heeft het alle ingrediënten".
Hendriks reageerde met de opmerking dat ik zijn intenties heb begrepen.

Het is de bedoeling dat wij de schrijver uitnodigen voor een lezing op Texel. De principeafspraak is gemaakt. Nadere informatie volgt z.s.m.
Lutine is een uitgesproken mannenboek, maar natuurlijk ook voor vrouwen met een zeemanshart.

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur