TransIn de Spoorstraat in Den Helder dreef Jan Bok samen met zijn vrouw en haar zuster een klein boek- schrijfwarenwinkeltje, dat tot ver in de vorige eeuw heeft bestaan. Bokkie, zoals hij door zijn collega's werd genoemd, was helemaal gek van het circus. In de dertiger jaren en na de Tweede Wereldoorlog bezochten alle grote wereldcircussen de marinestad en hij kreeg het voor elkaar om dan de kassa te bemannen. De legende vertelt dat hij op een dag met een circus verdween en nooit meer in de winkel in Spoorstraat terugkeerde.

Als jochie werd ik door mijn vader en grootvader getrakteerd op het circus, maar ik voelde nimmer de drang om met het circus mee te gaan. De geschiedenis herhaalde zich min of meer toen wij vorige week woensdag met familie circus Iarz Italiano in De Koog bezochten. Enkele spectaculaire acts, zeker, maar net als vroeger werd ik overmand door tegenstrijdige gevoelens. Circus is altijd een tikkeltje triest. Bovendien vind ik clowns zelden echt leuk, zal wel aan mij liggen... Ik word er nogal melancholiek van, weemoedig.

Deze wat zwaarmoedige gevoelens overheersten bij het lezen van een zeer indrukwekkende roman van de jonge Ierse schrijver Culum McCann, winnaar van de National Book Award. In Trans-Atlantisch (De Harmonie, paperback 286 pagina's € 22,50) vlecht hij op ingenieuze wijze drie verhalen ineen. Het bevat 150 jaar geschiedenis van Ierland, te beginnen midden 19e eeuw. De gekozen vorm " prismatische roman" is een beproefde methode, die McCann in een originele, persoonlijke stijl toepast. De diverse personages uit verschillende tijdsgewrichten raken uiteindelijk op een of andere wijze met elkaar verbonden.

Fredrick Douglass, een voormalige Amerikaanse slaaf vindt in het jaar 1845 in Dublin een willig oor bij de voorvechters van de afschaffing van de slavernij. In 1919 proberen twee jonge piloten het bloedbad van De Eerste Wereldoorlog te vergeten door met een omgebouwde bommenwerper van Newfoundland naar het westen van Ierland de eerste trans-Atlantische vlucht te maken. Indringend en met kennis van zaken verteld. Een persoonlijk meegegeven brief, die nooit op de plaats van bestemming komt, speelt tot in onze tijd een cruciale rol.

De oorlog in Noord Ierland en de pogingen van een Amerikaanse senator om in 1998 een vredesakkoord tot stand te brengen vormen de derde verhaallijn. Het boek zit vol contrasten. Armoede en vooruitgang, en vooral oorlog en vrede. Wil je vrede, bereid je voor op de oorlog. (Si vis pacem, para bellum).

Dit razend knappe boek sleurt je door de veelal puntige, krachtige zinnen direct mee in het verhaal. De personages zijn absoluut levensecht, geen types of karikaturen. McCann schetst overtuigend hun innerlijke wereld en overwegingen. Onmiddellijk gevolgd door een verrassende wending in hun bestaan. Een roman, wars van franje, geen overbodige ruis, boeiend van begin tot eind. Hij is een rasverteller in de traditie van Ierse schrijvers als James Joyce, Flann O'Brien en Samuel Becket.

Hannah, de hoofdpersoon in het laatste deel bezit die nog altijd ongeopende brief, die haar hele leven heeft beïnvloed, tot het allerlaatste moment.
" We keren terug naar de levens van degenen die ons zijn voorgegaan, een verbijsterende ring van Moebius tot we eindelijk thuiskomen bij onszelf ".

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur