Preek2Die negen boeken die ik in onze vakantie heb gelezen, hadden inderdaad mijn interne harde schijf flink gevuld, bijna overbelast. Want in de week daarna heb ik slechts kranten en tijdschriften doorgenomen. Dat ik veel en snel lees is een handicap waarvan ik al mijn hele leven last heb, maar ook oneindig veel plezier aan beleef. In de berg van nieuwe titels schuilt altijd een verrassing. En dan is er nog altijd die enorme bibliotheek met klassiekers waar ik wel het bestaan van ken en iets van de inhoud weet, maar die ik niet heb gelezen. Je komt een leven tekort!

In het extra dikke vakantienummer van HP/De Tijd is veel aandacht voor literatuur. Columns, tips en interviews met o.a. een indringend portret van de succesvolle Zweedse schrijver Jan Guillou, inmiddels in ons land doorgebroken met Bruggenbouwers en Dandy uit het noorden. Deel drie heeft hij zojuist voltooid (nog niet vertaald) en hiermee is zijn romancyclus over de twintigste eeuw afgerond. Trouwe lezers van deze rubriek kennen mijn onverdeelde enthousiasme voor deze geweldige boeken. Avontuur, spanning, cultuur, geschiedenis en onvergetelijke personages.

Uit de reportage "Van KGB-spion tot meesterschrijver" blijkt dat Guillou voor zijn trilogie heeft kunnen putten uit talloze familieverhalen en persoonlijke belevenissen Hij gebruikt die elementen overtuigend waardoor de kleine, menselijke geschiedenis de grote geschiedenis van 20e eeuw een speciale dimensie geeft. Wie is goed, wie slecht. Net als in Oorlogsparadijs van Nico Dros: wat zouden jij en ik hebben gedaan? Lafaard, held of meeloper?
Goede literatuur verrijkt je leven.

Zeker. Ons bestaan is de rijke voedingsbodem en inspiratiebron voor die literatuur. In een boek kunnen dingen gebeuren, die jou natuurlijk niet zullen overkomen. Het is immers maar een verhaal. Totdat ineens keihard blijkt dat de werkelijkheid de fictie overtreft. Maar dan kan literatuur ook weer troost bieden. Misschien wat cryptisch maar menigeen begrijpt wat ik hiermee bedoel.

Toch ligt er alweer een stapeltje nieuwe boeken klaar. Aan een was ik zelfs al begonnen voor de vakantie. De uitgever had mij een drukproef gestuurd, maar De preek over de van van Rome door Jérôme Ferrari (De Bezige Bij, gebonden 237 pagina's € 18,90) ligt inmiddels in de winkels en zo'n definitieve versie leest veel prettiger. Deze roman is in Frankrijk bekroond met Prix Concourt 2012.

Toeval of niet? (daar gaat ie weer). Het verhaal speelt op Corsica en ik las de eerste bladzijden op de dag dat op dit eiland de Tour de France begon! De stijl is bloemrijk, lange, boeiende zinnen en filosofische passages. Niet zo vreemd want de twee hoofdpersonen, geboren Corsicanen studeren filosofie in Parijs. Toch keren zij terug naar hun geboortedorp, waar een nieuwe beheerder wordt gezocht voor het dorpscafé. Zij melden zich aan en slagen er boven alle verwachting in om van de uitbating een succes te maken. Grote troef is daarbij de aanwezigheid van vijf aantrekkelijke serveersters.

Ferrari heeft een sombere kijk op de wereld. Hij spiegelt zijn verhalen over het Corsicaanse café en de familie Antonetti aan de preken over de val Rome die Augustinus in 410 uitsprak. Hij wees zijn toehoorders op de angstwekkende vluchtigheid van alle denkbare werelden. Steeds duiken er weer nieuwe werelden op, zoals in deze fascinerende roman.

Absoluut geen vrolijk, maar een buitengewoon boeiend en beklijvend boek.

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur