vluchtTelefoon. De vertegenwoordiger van uitgeverij Meulenhoff wil weten of ik een bepaald boek al heb gelezen. Er was een leesexemplaar gestuurd maar dat had ik blijkbaar gemist. "Je moet het lezen want het is echt een boek voor jou. Ik stuur alsnog een extra exemplaar." Mijn hoofd zat nog helemaal vol met de bekentenis van Adrià en eigenlijk was ik toe aan een "simpele" thriller en dat werd Wat het was (Anthos, paperback, 230 pagina's € 19,95) van de Amerikaanse bestsellerauteur George Pelecanos. Spannend, vakbekwaam, een lekker boek voor de liefhebbers van dit genre.

Het boek dat ik moet lezen, sla ik open en begin: "Vanuit zijn lemen schuilplaats hoorde hij de echo van de stemmen die hem riepen en als waren het krekels, probeerde hij iedere man afzonderlijk te plaatsen binnen de grenzen van de olijfboomgaard. Gebrul als verschroeide rotsrozen. In Z-vorm op zijn zij gelegen paste zijn lichaam maar net in de kuil die hem nauwelijks ruimte liet om te bewegen."

Wat is het voor een boek? Op de stofomslag een impressionistische foto van een melancholiek kijkende geit. Op de achterkant het portret van de schrijver Jesús Carrasco, een smal gezicht, driedagen baardje, nadrukkelijke snor en priemende donkere ogen, ondersteund door een flauwe glimlach. Daarboven de tekst "een debuut met de ziel van een klassieker."

Op de binnenflap meer informatie: Carrasco is in 1972 geboren in Extremadura, één van de dunst bevolkte en droogste provincies in het hart van Spanje.
De vlucht (Meulenhoff, gebonden 207 pagina's € 16,95) zal in meer dan dertien landen verschijnen! Heb ik inderdaad een meesterwerk in handen? Gaat mijn enthousiasme straks weer met mij op de loop en kom ik woorden (en handen) tekort om u te overtuigen? Al lezend stijgt mijn hartslag en raak ik in een vreemde gemoedstoestand. Waarom doet dit boek dat met mij?

De personages zijn naamloos; de jongen, de oude man, de rechter spelen de hoofdrol in een gruwelijke geschiedenis, waarvan ik me afvraag of het autobiografisch is. De jongen is op de vlucht omdat hij iets buitengewoon afschuwelijks heeft meegemaakt. Pas tegen het eind wordt duidelijk wat dat is. Hij weet aan zijn achtervolgers te ontkomen. In het diepst van de nacht ontmoet hij een bejaarde herder, die met zijn geiten, een ezel en een hond aan de voet van een dorre amandelboom zijn kamp heeft opgeslagen.

De herder voelt intuïtief aan dat er iets mis is met de jongen en ontfermt zich over hem. Er wordt nauwelijks tussen hen gesproken. De jongen wordt met korte opdrachten aan het werk gezet. Hij mijmert over zijn dorp en heeft geen idee hoe zijn leven verder zal verlopen. Vluchten, verder weg naar de bergen.
De hitte overdag is onverdraaglijk, water is schaars, de achtervolgers zijn hem op het spoor en een drama met veel geweld lijkt onontkoombaar.

" Toen de groep het jaagpad verliet en het paadje naar het kasteel opreed, herkende de oude man de motor van de dorpsrechter. Hij was in gezelschap van twee mannen te paard, waarvan de hoefijzers vonken deden opspatten van de in de aarde verzonken stenen."

Carrasco schrijft in een heldere en realistische stijl. Zijn werkelijkheid is rauw en hard, maar er zijn ook poëtische momenten die voor evenwicht zorgen.
De Spaanse pers is lovend. "De vlucht is één van die zeldzame, opmerkelijke boeken die je door het lezen wezenlijk veranderen".

Niets meer aan toe te voegen

  

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur