dandyColumnisten die griep hebben schrijven meestal ook over columnisten die griep hebben. Je kunt dan heerlijk uitpakken over je miserabele gezondheid en uitweiden over hoge koortsen en hallucinerende dromen. Dat heb je nog nooit meegemaakt! Hoewel, als kind... enz. enz. Geconcentreerd lezen is buitengewoon lastig. Het schrijven van dit stukkie wordt voortdurend onderbroken door slordige typefouten en merkwaardige formuleringen.


Dat moest mij natuurlijk weer overkomen voor deze Dan leest. Ik was al halverwege in Dandy uit het noorden door Jan Guillou (Prometheus,gebonden uitgave 286 pagina's € 15,-) toen de koorts ongewild extra dimensies aan dit toch al schitterende boek toevoegde. In hoeverre mijn oordeel hierdoor werd beïnvloed, laat ik maar aan de goede verstaander over.
De trilogie De grote eeuw, drie broers, twee oorlogen, één eeuw begint met Bruggenbouwers, een epische roman over Lauritz, Oscar en Sverre die na de onverwachte dood van hun vader de ruwe Noorse kust ontvluchten naar de stad. Het lot is hen gunstig gezind en door toedoen van hun weldoener belandden zijn op een wereldberoemde ingenieursschool in Dresden. Hun talenten zijn uitzonderlijk en een grootse carrière staat ze te wachten.


Deel één leest als een spannende avonturenroman, met de nodige diepgang. Guillou is een schrijver met grote zeggingskracht. Hij documenteert zich grondig en dat versterkt de geloofwaardigheid. Feiten en fictie zijn vanzelfsprekend met elkaar verbonden. Veel lezers deelden mijn enthousiasme en keken ongeduldig uit naar het tweede boek.


Wat een verrassing! Sverre de derde broer die in het voorgaande boek nauwelijks aan de orde kwam, staat nu centraal. Ook hij is een bekwaam ingenieur, maar daarnaast vooral beeldend kunstenaar. Dit talent is bij hem dominant en bepaalt zijn loopbaan. Tijdens zijn opleiding in Dresden raakt hij bevriend met Albie en ontdekt "die andere liefde".
Als ze zijn afgestudeerd vertrekken ze samen naar Engeland om kennis te maken met de familie van Albie, op het landgoed Manningham. Dan blijkt dat hij niet een rijke boerenzoon is, zoals Sverre verwachtte, maar de erfgenaam van een welgestelde aristocratische familie.


Ze dompelen zich onder in de decadente Londense wereld van rond 1900. Maken kennis met o.a. Oscar Wilde, Bertrand Russell, raken verrukt van de schilderijen van Van Gogh, Cézanne, Matisse en Picasso en dat in een tijd dat de gegoede burgerij deze kunst verafschuwde. Sverre en Albie zijn gelukkig met elkaar maar ook het noodlot zal hen treffen. Het tijdsbeeld is indringend en de sfeer doet denken aan Downton Abbey, maar ook Brideshead revisited. Guillou is historicus en romancier, psycholoog en kenner van Europese geschiedenis.


"Ooit, lang geleden, was er een keuze geweest. Dat was in Antwerpen voordat ze op de postboot naar Engeland zouden stappen. Als hij zich toen had bedacht en zijn plicht voor zijn gevoelens had gesteld, zou hij dus al meer dan tien jaar de zware jaren op Hardangervidda achter zich hebben gehad. Dan hadden hij en Lauritz de grootste ingenieursfirma van Bergen hebben geleid, vreemd genoeg dankzij het geld dat Oscar op een of andere manier bij elkaar had gesprokkeld in Afrika..." En volgend jaar natuurlijk deel 3!
*

De Boekenweek 2013 begint op zaterdag 16 maart. Het geschenk De verrekijker door Kees van Kooten is een pareltje. Van Kooten op zijn best: hilarisch, ontroerend, origineel, op enkele onderdelen voor mij zeer herkenbaar, confronterend en een verrassend slot. Veel leesplezier.

  

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur