nicoDit is mijn laatste column van het jaar, waarin ondanks de eeuwig terugkerende roep dat het ook wel wat minder kan, weer enorm veel boeken zijn verschenen. De crisis is ook in onze branche keihard aanwezig en de negatieve gevolgen blijken onvermijdelijk. Ik ben van nature positief en optimistisch en kijk uit naar de literaire verrassingen in 2013.

In de gedrukte media verschijnen tegen eind van het jaar heel veel lijstjes met favoriete boeken van recensenten en andere medewerkers. Naast veel vertrouwde titels ook uitgaven die voor mij volslagen onbekend zijn of waaraan ik niet ben toegekomen. Ooit voelde ik dat als een gemis, een tekortkoming, maar inmiddels heb ik daar allang geen last meer van. Het is nu eenmaal onmogelijk om als eenvoudige en bezeten boekenliefhebber nóg meer te lezen.

Eind 2011 publiceerde ik voor het eerst mijn Top 5. Deze keer een persoonlijke Top 10 naast de commerciële Top 10 van Nauta Boek, die is gebaseerd op de werkelijke verkoopcijfers. Opvallend is dat op beide lijstjes de nummer 1 hetzelfde boek betreft, namelijk Oorlogsparadijs van Nico Dros. Terecht. Misschien vindt u mijn keuze een tikkeltje chauvinistisch. Al eerder uitte ik mijn waardering en bewondering voor deze topprestatie. In de landelijke pers waren de kritieken gemiddeld en zelfs één keer vernietigend. Dat betrof de recensie van Arie Storms in het Parool, die last heeft van "jaloesie de métier". Zijn voorkeur is zelden de mijne.

Top 10 Nauta Boek

1. Oorlogsparadijs – Nico Dros
2. Vijftig tinten grijs – E.L. James
3. De tarzan van de schapen – Onno Blom
4. Gijp – Michiel van Egmond
5. Texel in vier seizoenen – Herman IJssseling
6. Vijftig tinten donker – E.L. James
7. Nederland – Charlotte Detmatons
8. Vijftig tinten vrij – E.L. James
9. Veldnamen in duinen van Texel – Bruin & vd Spek
10. Texel XL – Pieter de Vries

Uniek in dit lijstje zijn de vijf lokaal gebonden uitgaven. Overeenstemmend met de landelijke toplijsten uiteraard de "mamaporno", René van der Gijp (de onverwachte bestseller van 2012) en het prachtige prentenboek van Charlotte Dematons.

Top 10 Daan leest

1. Oorlogsparadijs – Nico Dros
2. Pier en oceaan – Oek de Jong
3. Bruggenbouwers – Jan Guillou
4. Dit zijn de namen – Tommy Wieringa
5. De profeten van de eeuwigheidsfjord – Kim Leine
6. In tijden van afnemend licht – Eugon Ruge
7. VSV – Leon de Winter
8. 13 uur -  Deon Meijer
9. Viktor Vavitsj – Boris Zjitkov
10. Kunst van het veldspel – Chad Harbach

Het samenstellen van zo'n persoonlijk favorietenlijstje druist eigenlijk tegen mijn gevoel in, want er zijn boeken die ik hiermee absoluut tekort heb gedaan. Ik moest kiezen uit meer dan zestig boeken die ik 2012 heb gelezen. Een aantal was helaas reeds uit mijn geheugen verdwenen, maar het merendeel zit perfect op mijn "harde schijf".
Het blijft een momentopname, waaraan ik nog even stiekem het prachtige boek De ijsvogels van de Hunze van Erik van Ommen toevoeg.

Veel leesplezier in het nieuwe jaar! "Een goed boek verrijkt de geest".

  

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur