chabon  Als u deze tekst leest, is het Kinderboekenweek, maar op het moment dat ik dit schrijf, moet die nog beginnen en weten we niet wie de Gouden Griffel heeft gewonnen. Wel weet ik dat op de openingsdag woensdag 3 oktober  Monica Maas in onze winkel heeft gesigneerd en voorgelezen uit Souwtje. Vandaag zijn er activiteiten rond het thema "Hallo wereld!" in samenwerking met de stichting "Wat zou jij het liefste willen doen", basisschool De Fontein en Galerie In De Hollebol.

Omdat ik zelf allang niet meer tot de doelgroep behoor en de dames bij Nauta Boek heel goed zijn ingevoerd in de kinder- en jeugdliteratuur, houd ik me al een tijdje enigszins op afstand. Mijn generatie heeft de neiging om bij advies altijd terug te vallen op de boeken die wij zelf als kind lazen of de uitgaven die onze kinderen destijds verslonden. Je raakt er steeds meer uit en kunt nauwelijks bijhouden wat er tegenwoordig allemaal aan leuke en spannende kinderboeken verschijnt. Stiekem las ik een paar hoofdstukken uit een deel van De Grijze Jager en raakte meteen getroffen door de heldere en kernachtige stijl en begrijp waarom die serie zo populair is.

In het tv-programma "De wereld draait door" wordt voortaan door vier collega's uit het boekenvak het "boek van de maand" gekozen. Een prachtig initiatief dat door hun enthousiasme zeker een succes gaat worden. Eén van de besproken titels ben ik aan het lezen. Telegraph Avenue door Michael Chabon (Anthos, paperback 471 pagina's € 19,95) is de nieuwste roman van deze jonge auteur, één van de beste hedendaagse Amerikaanse schrijvers en Pulitzer Prize winnaar met De wonderlijke avonturen van Kavelier & Clay.

Terwijl de zomer van 2004 op zijn einde loopt, proberen zakenpartners en beste vrienden Archy Stallings en Natte Jaffe hun platenzaak van de ondergang te redden. Hun winkel is het laatste bastion tegen alles wat naar vooruitgang riekt. Er wordt alleen vinyl verkocht. De toonbank is een verzamelplaats en hangplek voor buurtbewoners. Hun echtgenotes hebben het druk met hun vroedvrouwenpraktijk en vechten tegen heersende vooroordelen...nee, ze beoefenen écht geen voodoo!

Chabon schrijft lange tot zéér lange zinnen en 't kostte mij enige moeite om in een passend leesritme te komen. Concentratie en geen afleiding slepen je mee in een muzikale wereld waarin jazz, soul, blues, historische lp's, 78-toerenplaten en onbekende artiesten een rode draad vormen (mijn leesexemplaar werd door de uitgever exclusief voorzien van een roodkleurig 45toerenplaatje met een typisch, instrumentaal zestigerjaren nummer!). Daarnaast groei je langzaam mee in de intrigerende, persoonlijke geschiedenis van de twee echtparen, hun liefde, vriendschappen en nostalgie.

" Gwen holde door de gang, bloedend uit een snee op haar linkerwang, ondersteunde haar buik met één arm en probeerde Aviva bij te houden, die op haar beurt de brancard met infuuspaal probeerde bij te houden waarop Lydia Frankenthaler door een team van twee verpleegkundigen en de ambulancebroeder die de deur van de ziekenwagen per ongeluk tegen Gwens gezicht had gesmeten haastig naar een van de operatiekamers op de afdeling Spoedeisende Hulp werd gereden".


Dat je ook puntig en met korte zinnen een geslaagde eigentijdse, roman kunt neerzetten bewijst  Esmir van Wering met haar verrassende debuut  Werklust (Meander, paperback 157 pagina's € 17,95) Carry is enthousiast. Er zijn nog enkele gesigneerde exemplaren voorradig.

" Razendsnel gris ik de telefoon uit lader. Met trillende vingers naar de inbox. Dit is mijn kans. Misschien wel de enige! Opgejaagd zoek ik naar iets wat ik eigenlijk níét hoop te vinden".daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur