rugeHerfst. De bomen langs de Parkstraat en in De Wezentuin hebben echter besloten dat de herfst al een paar weken eerder is begonnen. Hun bladeren maken een natuurlijk tapijt op de stoep en in de ingang van de winkel. Dat betekent vegen en stofzuigen. Dat deed ik onlangs gedachteloos en al bladeren ruimend belandde ik ongemerkt voor de tafel met nieuwe en actuele titels. Mijn oog viel op een boek dat ik onlangs besprak, Vleugels door Claire Corbett.

Waarom heeft er vrijwel niemand gereageerd of commentaar geleverd op deze bespreking? Het is een spannend en interessant verhaal over een maatschappij waarin een nieuwe elite ontstaat van mensen die als een vogel kunnen vliegen. Absurd? Helemaal niet. Het zit – volgens mij en anderen - in de afbeelding op de omslag, die de indruk wekt dat het hier een "zweefboek" betreft, een esoterische uitgave of een special van het blad Happinez. Jammer, want zo krijgt dit boek geen kans. Uit vertrouwelijke bron vernam ik onlangs dat men er bij uitgeverij Signatuur ook zo over dacht, behalve de hoofdredacteur die haar zin doordreef. Opnieuw het bewijs dat een sterk omslag doorslaggevend kan zijn voor verkoopsucces en leesplezier.

In de vorige Daan leest vroeg ik uw aandacht voor vier verschillende titels. Deze keer beperk ik mij tot slechts één boek waarvan de omslag nu ook niet bepaald uitnodigend is, maar bij nader inzien perfect aansluit bij de inhoud.
In tijden van afnemend licht door Eugen Ruge (De Geus, gebonden 349 pagina's € 22,50) is een autobiografisch epos over drie generaties van een Duits-Russische familie. Hun wegen leiden van Mexico en Siberië naar Oost-Berlijn, langs de pieken en dalen van de Duitse geschiedenis van de twintigste eeuw.

In Duitsland werd het verkozen tot het beste boek van 2011. De schrijver verhaalt de geschiedenis van zijn ouders, grootouders en overgrootouders.
Elk hoofdstuk beschrijft een bepaald jaar of tijdperk. De eerste generatie bestaat uit overtuigde communisten die alles voor hun (vader-) land over hebben, maar verraad, jaloezie en bureaucratie ondermijnen op den duur hun vertrouwen.

De bouw van de Berlijnse muur in 1961en de val in 1989 zijn ijkpunten. Tijd en plaats worden voortdurend afgewisseld en vanuit de hoofdpersoon in het betreffende hoofdstuk krijg je een steeds beter inzicht in de familie-verhoudingen. Een ieder heeft in zijn of haar tijd een belangrijke positie vervult in de maatschappij. De cultuurverschillen tussen Oost en West spelen een nadrukkelijke en vaak humoristische rol. De aanslag op de Twin Towers in 2001 vormen begin en einde van dit zeer bijzondere boek.

Hierna een citaat uit hoofdstuk 7, 1 oktober 1989.

"Buiten was het heel licht, zo licht dat het pijn deed als ze opkeek. De berken verspreiden een gele glans, het was een warme herfst dit jaar, goed voor de oogst, dacht Nadjezjda Ivanovna. In Slava waren ze nu met de aardappelen bezig, de eerste vuren rookten al, het aardappelloof brandde, en als het aardappelloof eenmaal brandde, dan was hij onherroepelijk gekomen: de tijd van het afnemende licht."

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur