dautzenbergOm het boek extra onder de aandacht te brengen en de nieuwsgierigheid van de lezer te prikkelen deed de uitgever een buikbandje om het boek met een wervende tekst van Arnon Grunberg. De uitvoering is zo buitensporig dat je meteen denkt dat hier een nieuw magistraal werk van zijn hand betreft. Helaas voor zijn fans, maar het gaat om Extra tijd van Anton Dautzenberg
(Atlas Contact, paperback 230 pagina's € 19,95).

Gustaaf Meulenberg, de vader van de hoofdpersoon gaat sterven, terwijl in diezelfde periode zijn favoriete voetbalclub Roda JC strijdt voor behoud in de Eredivisie. De verteller en zijn broer maken ook een bescheiden carrière als voetballer. De hoofdstukken zijn gekoppeld aan fragmenten van radio- en televisieverslagen van de degradatiewedstrijden van hun club. De verteltrant is helder en vaak zeer humoristisch. Langzamerhand wordt duidelijk dat hun moeilijke vader een familiegeheim met zich meedraagt, dat bepalend was voor diens leven. Om vader bezig te houden kijken ze regelmatig dvd's van Amerikaanse westerns, nagesynchroniseerd in het Duits, want zo volgde hij deze altijd op de ARD. De omslag geeft treffend de belangrijkste elementen van het verhaal weer. Een ontroerende voetbalroman met als aangenaam extraatje een gedichtenbundeltje dat om meerdere redenen helemaal bij het boek aansluit.

He meisje dat uit de lucht kwam vallen (Anthos, paperback 300 pagina's € 19,95) is de nieuwste -zeer geslaagde – roman van de Engelse auteur Simon Mawer, vooral bekend geworden door zijn prachtige boek De glazen kamer, de geschiedenis van het beroemde huis van architect Ludwig Mies von der Rohe. De personen waren fictief, het huis bestaat nog steeds en is een museum. (Brno, Tsjechie).

Mawer's jongste boek speelt in de Tweede Wereldoorlog en gaat over de werving van jonge vrouwen, die worden opgeleid tot spion. Daarna worden zij met bijzondere opdrachten gedropt boven Frankrijk. Het is uitermate spannend en geloofwaardig, vooral omdat het voor een groot deel berust op ware feiten.
De nog zeer jonge Mario Sutro is ambitieus, intelligent en krijgt daarom een bijzondere missie: zij moet een atoomwetenschapper opsporen en terugbrengen naar Engeland. Een verhaal voor de liefhebbers van Haar naam was Sarah, maar ook voor de lezers van een "gewoon" oorlogsboek. De ontknoping is onthutsend.

D'r lag thuis nog een boek, dat ik niet had gelezen maar waarover Carry heel erg enthousiast is. Vooruit, de nieuw Zafon liet nog even op zich wachten en daarom begon ik verwachtingsvol in Een soort familie

door Kees van Beijnum (De Bezige Bij, paperback 436 pagina's, midprice € 12,50). Je zou het een streekroman kunnen noemen, maar niet in het genre "rijke boerendochter treurt om arme knecht, tirannieke boer verbiedt omgang". Ook hier weer een familiedrama dat zich grotendeels helemaal afspeelt op Wieringen en in de Wieringermeer. Vader, moeder, twee zoons, tachtiger jaren vorige eeuw. De ouders zijn fanatieke pacifisten, dragen hun ideaal uit, folderen, houden bijeenkomsten en gelijk Jehovagetuigen slepen zij de kinderen – heel lang zonder tegenzin - mee in een wereld van vrede, verdraagzaamheid en goede bedoelingen. Dat het uiteindelijk spaak loopt, heb je al snel in de gaten. De oudste jongen keert het gezin radicaal de rug toe, om meerdere redenen. Het verhaal is realistisch, soms wat te langdradig maar vooral de prachtige sfeertekening van het eiland, de bewoners en special de tijdgeest zijn onvergetelijk. Lezen!

De verteller heet Daniel -net als ik - is ook de zoon van een boekhandelaar dus toen ik in 2004 begon in De schaduw van de wind kon het voor mij al niet meer stuk. En ik kreeg gelijk. Dergelijke boeken zijn zeldzaam. We hebben in Barcelona rondgezworven op al die plaatsen waar het speelt (waar is Het Kerkhof van de Vergeten Boeken?) en nog een keer gelezen. Daarna in 2008 het tweede boek Het spel van de engel. Nog geheimzinniger, beklemmender, gewelddadiger en meeslepend in een draaikolk vol ongelooflijke gebeurtenissen.

En dan is er nu het derde boek De gevangene van de hemel (Signatuur, gebonden, 318 pagina's € 19,95). Toch opnieuw verrassend, de stijl is compacter, het verhaal rechtlijnig als in een traditionele detective, maar alle Zafonelementen zijn heel nadrukkelijk aanwezig. Stukje bij beetje onthult de schrijver meer over de hoofd- en bijfiguren, hun onderlinge verbanden en betrokkenheid bij het Het Kerkhof van de Vergeten Boeken.
De stukjes van de puzzel vallen langzaam als een Chinees mozaïek in elkaar. In boek vier wordt de cirkel gesloten...

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur