vleugelsFantasie, kennis van zaken, talent, helder taalgebruik, een eigen stijl, maar vooral verbeeldingskracht vormen de basis voor een goed geschreven boek, in welk genre dan ook. Een waar gebeurde geschiedenis leidt lang niet altijd tot een literair hoogstandje. Een gefantaseerd verhaal kan bij de lezer binnenkomen als een aanvaardbare realiteit.

Eén van de meest aangrijpende boeken uit mijn kindertijd was De kinderkaravaan door Ann Rutgers van der Loeff. Deze week werd bekend gemaakt dat het verhaal maar gedeeltelijk op ware feiten berust. Die kinderen maakten de zware tocht over het Amerikaanse continent niet alleen, maar met hun ouders. Is het daarom een minder geslaagd boek? Geen sprake van. De schrijfster verbeeldde de werkelijkheid met grote zeggingskracht.

De alpinist Joe Simpson beschrijft in Over de rand indringend en zeer overtuigend zijn overlevingstocht na een bijna fataal ongeluk tijdens zijn afdaling na de succesvolle beklimming van Sila Grande in de Andes. Dit boek wordt gezien als het beste over dit onderwerp, een absolute wereldtopper. Waar gebeurd en daarom acceptabel, maar stel nu eens dat ooit zou worden onthuld dat het pure fantasie zou zijn. Is de literaire prestatie dan minder?

Deze overwegingen speelden allemaal door mijn hoofd na het lezen van een boek dat mij boeide, regelmatig helemaal meesleepte en ook af en toe irriteerde.
Omdat ik mijn naaste omgeving regelmatig lastig val met uitgebreide verhalen over mijn vliegdromen, vond men mij de aangewezen persoon om Vleugels (Signatuur, gebonden 460 pagina's € 25,-) de debuutroman van de Canadees/Australische schrijfster Claire Corbett, onmiddellijk te gaan lezen.

Deze uitgever is sterk in goed geschreven literaire verhalen en familie- geschiedenissen, zoals o.a. De schaduw van de wind en De familie Meijer. Daarom begon ik vol goede moed en onbevangen. De oeroude droom van de mens om te kunnen vliegen is werkelijkheid geworden, dankzij wetenschap, genetische manipulatie en heel veel geld. De wereld raakt verdeeld in vliegers en niet-vliegers. De vliegers vormen een elite die zich steeds verder verwijdert -letterlijk en figuurlijk - van de rest van de samenleving.

Het verhaal is in opzet simpel en heeft de basis van een thriller. Een privédetective krijgt van een vlieger opdracht om zijn ontvoerde zoontje, een baby nog, terug te vinden. Peri het kindermeisje, sinds kort ook een vlieger heeft het kind om zeer persoonlijke redenen meegenomen. Dit vormt een belangrijke spanningsboog. Je wilt weten wat er aan de hand is en hoe het zal aflopen.

Maar vliegen staat centraal. De schrijfster slaagt er met heel veel verbeeldingskracht en uitgebreide kennis over de biologische kant van het vliegen van vogels overtuigend in om je als lezer mee te sleuren door het luchtruim. Ook schuwt zij de romantiek niet, de landschappen zijn indringend – vanuit de lucht – beschreven en bovendien gaat zij morele vraagstukken niet uit de weg. De internationale pers is jubelend: "Een bedwelmend boek".
Het speelt nog steeds door mijn hoofd. Maar helaas, ik vlieg slechts in mijn dromen.

Er waren voor mij raakvlakken met een geheel ander boek, waarin letterlijk scheppingskracht, genetische manipulatie en klonen belangrijke elementen zijn. Het betreft De engelenmaker door Stefan Brijs (Atlas Contact, paperpack 420 pagina's € 10,-) Inmiddels reeds de 32e druk sinds 2005! Een buitengewoon krachtig geschreven en zelfs ontroerend verhaal dat echt gebeurd zou kunnen zijn. Hoewel? Natuurlijk is het echt gebeurd...

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur